NaslovnaPSITULEARSKI PAS

TULEARSKI PAS

  • Naziv rase: Tulearski pas
  • Originalni naziv rase: COTON DE TULEAR
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 81
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Madagaskar
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 15-19 godina

Tulearski pas je pas koji potiče sa Madagaskara specifičnog krzna koje ima pamučnu stukturu. Poznat još pod nazivima pamučni pas i antistres pas zbog njegovog umirujućeg uticaja na psihu ljudi. Odličan pas za stan, nikada nije agresivan, izuzetno privržen svom vlasniku.

POREKLO

Pretpostavlja se da su preci ovog psa stigli na Madagaskar u 16. veku sa španskim i portugalskim brodovima. Najverovatnije da je specifično krzno posledica genetske mutacije, a upravo krzno ga je odvojilo od ostalih pasa tog perioda. Prvo je bio popularan kao pratilac trgovaca i putnika, a kasnije je stekao naklonost plemkinja i plemića. Prema nekim izvorima u Ameriku je stigao 1974. godine, a u Evropu nešto kasnije 1977. godine. Francuska je najviše zaslužna za njegov dalji razvoj i širenje popularnosti, a na rodnom Madagaskaru je toliko cenjen da je 1974. godine Madagaskar izdao poštansku markicu sa likom ovog psa. Zvanično je kao rasa od strane FCI priznat 1995. godine.

tulerski-pas-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Ono što ovog malog psića izdvaja od ostalih pasa je pre svega njegova specifična dlaka koja je vrlo meka, struktrure kao pamuk, talasasta i dužine do 8 cm. Tulearski pas je uvek bele boje, dopuštene su žute ili sive fleke. Glava im je kratka i trouglasta, sa blago izraženim stopom. Nosnik je ravan sa malom i crnom nosnom pečurkom. Ima umiljat pogled sa okruglim očima, a uši su mu široke i tanke. Stomak je okrugao i širok, sa zaobljenim i mišićavim leđima. Vrat je ravan i mišićav a noge su ravne srednje dužine sa zaobljenim šapama. Rep je debeo u korenu, nisko usađen i stanjuje se pri vrhu. Mužjaci su visoki između 25 i 32 cm, a ženke između 22 i 28 cm. Težina mužjaka se kreće u rasponu od 4 do 6 kg, a ženki između 3,5 i 5 kg.

za rase pasa

NARAV

Tulearski pas je živahne i vesele prirode, izuzetno privržen svom vlasniku. Ovaj pas ima umirujuće dejstvo na ljudski organizam i psihu pa se često u današnje vreme koristi u terapeutske svrhe. Za dresuru je jednostavan i prilično lako se trenira, ali pojedini primerci mogu imati tvrdoglavu crtu. Preporučuje se dresura sa korišćenjem pozitivnih metoda, bez oštrih kritika i grubosti. Ovaj pas je velika maza i nikada nije agresivan. Obožava društvo i nikako ga ne bi trebalo ostavljati duže samog kako ne bi patio. Obožava vodu i plivanje.

tulerski-pas-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Tulearski pas je više nego pogodan za držanje u stanu, nije mu neophodan pristup dvorištu jer svoju potrebu za fizičkim aktivnostima može zadovoljiti i u najmanjem stanu. Bez obzira na to, svakodnevne šetnje napolju se naravno podrazumevaju. Dlaka mu je malo zahtevnija za negu, potrebno joj je svakodnevno četkanje i kupanje minimum jednom mesečno. Zbog specifične strukture dlake nije preporučivo korišćenje suvih šampona. Takođe, neophodno je periodično trimovanje dlake u ušima i između prstiju. Skoro uopšte se ne linja. Toplota i hladnoća mu ne smetaju, obožava vodu i plivanje, i radovaće se igranju u snegu u zimskim mesecima. Kao rasa su veoma zdravi, bez poznatih genetskih oboljenja. Uz pravilnu negu, bez problema mogu doživeti i punih 20 godina života.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari