NaslovnaPSIJAPANSKI ČIN

JAPANSKI ČIN

  • Naziv rase: Japanski čin
  • Originalni naziv rase: CHIN
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 104
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu 
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: oko 10 godina

Japanski čin je stara rasa koja izgledom dosta podseća na pekinezera. Pas koji se zbog svoje ljubavi prema ljudima često koristi kao terapeutski pas. Idealan ljubimac za stan, kao i za ljude sa decom.

POREKLO

Japanski čin se smatra voma starom rasom, prema nekim izvorima postoji još od 8. veka pre nove ere. Prema nekim izvorima u Japan su stigli kao poklon koreanskog vladara Sila. U 17. veku u periodu vladavine Šoguna Tokagave je ovaj pas proglašen za dvorskog psa što je za posledicu imalo porast popularnosti ove rase. Bio je izuzetno skup, jedino su bogatiji slojevi mogli da ga priušte kao svog ljubimca. 1613. godine ova rasa stiže u Englesku, a 1853 godine nekoliko primeraka stiže u SAD. Dva primerka su odneta na poklon i engleskoj kraljici Viktoriji. Izgled ovog psa se vrlo malo menjao od 19. veka na ovamo i u današnje vreme je to rasprostranjen kućni pas, pogotovo u svojoj matičnoj zemlji.

japanski-čin-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Japanski čin je mali pas, umiljatog izgleda, koji veoma podseća na pekinezera, u odnosu na koga ima duže noge i svetliju dlaku. Ima veliku okruglu glavu, ali srazmernu ostatku njegovog malog tela. Poseduje kratku vilicu, male široko razmnaknute uši sa tamnim i krupnim očima. Telo mu je malo, ali čvrsto i nabijeno. Dlaka je kod ovog psa bogata, svilenkasta i ispod vrata kovrdžava. Rep je dobro odlakan i nošen savijen iznad leđne linije. Čin je bele boje sa crnim ili smeđe žutim pegama. Prosečna visina se kreće između 18 i 28 cm, a prosečna težina je između 2 i 4 kg.

za rase pasa

NARAV

Čin je živahan pas, dosta nezavisan i inteligentan. Obožava svog vlasnika i izuzetno mu je privržen. Dobro se slaže sa drugim životinjama i sa malo starijom decom, koja razumeju da pas nije igračka. Prijateljski je raspoložen prema skoro svima, ali može biti povučen pred nepoznatim ljudima. Vrlo retko laje, ali lavežom će  upozoriti svog vlasnika ukoliko je neko nepoznat u blizini. Ono što je specifično za ovog psa je to da je veoma sličan mačkama. Sam dosta vodi računa o svojoj higijeni i koristi svoje šape da se umije kao i da zagladi svoje divno krzno. Zbog svoje naravi i ljubavi prema ljudima se često koristi kao terapeutski pas.

japanski-čin-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Čin je veoma energičan pas koji obožava da se igra kao i da trčkara. Međutim, kako je mali rastom nije mu problem da svoju potrebu za aktivnostima zadovolji i u najmanjem stanu. Njegovu dugu dlaku je neophodno svakodnevno četkati, kako bi se uklonili mrtvi slojevi i sprečilo mršenje. Takođe, skloni su očnim oboljenjima i infekciji ušiju pa je potrebno dosta voditi računa i o njihovoj higijeni. Kao i mnoge rase sa kratkom njuškom, dosta glasno šmrče i može imati respiratornih problema. Lice im je neophodno čistiti vlažnom krpom ili maramicom jer stalno krmeljaju.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Stidljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari