KRAŠKI OVČAR

  • Naziv rase: Kraški ovčar
  • Originalni naziv rase: Kraški ovčar i Krašavec
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Slovenija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10 – 12 godina

Kraški ovčar je stara rasa poreklom iz Slovenije gde je veoma popularan kao pastirski pas, ali i kućni ljubimac. Odličan čuvar, veoma zaštitnički nastrojen prema svom vlasniku i njegovoj imovini.

POREKLO

Kraški ovčar je poreklom iz Slovenije, sa planine Kraš po kojoj je i dobio ime. Važi za odličnog čuvara stada, a za rasu se zna još iz perioda 8. veka kada se isključivo koristio kao pastirski pas. Zvanično je priznat kao rasa od strane međunarodnog kinološkog saveza tek 1939. godine, pre toga je bio poznat pod mnogim nazivima i mnogi su ovog psa mešali sa šarplanincem. Od 1968. godine zvanično nosi naziv kraški ovčar.

IZGLED

Kraškog ovčara mnogi mešaju sa šarplanincem zbog sličnosti u izgledu. U odnosu na njega, kraški ovčar je lakši i sitnije građe i  zbog toga spada u rase srednjeg rasta. Poseduje široku glavu sa izbočenom lobanjom i uskom vilicom. Uši su kod ovog psa obešene i u obliku slova V.  Ima vrlo dugu i gustu podlaku i dlaku. Najčešće se javlja u različitim nijansama sive boje, od tamno sive do srebrno sive.  Mužjaci su u proseku visoki u grebenu između 58 i 63 cm, dok su ženke nešto niže sa visinom između 54 i 60 cm. Prosečna težina mužjaka iznosi oko 40 kg, dok su ženke lakše sa prosekom oko 30 kg.

za rase pasa

NARAV

Kraški ovčar je veoma inteligentan, bistar, miran i dobar pas, ali oštar ako to zatreba. Pogotovo u slučaju da neko napadne stado koje mu je povereno ili ako mu neko napadne vlasnika jer je izuzetno vezan za njega. U pitanju je temperamentan pas, vrlo nezavisan i zahteva ranu socijalizaciju i dresuru. Prema strancima je izuzetno nepoverljiv što ga između ostalog čini odličnim čuvarom. Bitno je napomenuti da kraški ovčar veoma kasno sazreva, kod njih tek sa 18 meseci počinje psihičko sazrevanje, a smatraju se zrelima tek sa napunjene  tri godine.

ZDRAVLJE I NEGA

Veoma su osetljivi na vrućinu i vlagu. Hladno vreme odlično podnose, ali im toplo izuzetno smeta pa iz tog razloga često kopaju rupe u zemlji kako bi se rashladili. Zbog njihove veličine i karaktera preporučuje se držanje u kući pristupom dvorištu, ili u samom dvorištu sa obezbeđenom adekvatnom kućicom. Dlaka nije zahtevna za negu, osim u sezoni linjanja kada je potrebno odstraniti podlaku koja se često mrsi. Preporučuje se kupanje samo jednom godišnje. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Niska tolerancija 

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari