BOBTEIL

  • Naziv rase: Bobteil
  • Originalni naziv rase: OLD ENGLISH SHEEPDOG (BOBTAIL)
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 72
  • Klasifikacija FCI: Grupa I – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Bobteil je kompaktan i snažan pas bujne dlake koji izgledom mnoge podseća na pandu zbog specifične boje dlake. Prilagodljiv, druželjubiv pas, vrlo zaštitnički nastrojen prema svojoj ljudskoj porodici. Nije pas za neiskusne vlasnike, dobar izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Postoje brojne teorije o nastanku ovog psa. Prema jednoj, nastao je ukrštanjem škotskog hrta i pudle, prema drugoj ukrštanjem briješkog ovčara i bergamskog pastirskog psa. Postoji i mogućnost da je nastao ukštanjem ruskog ovčara sa škotskim bradatim kolijem. Bobteila su odgajali farmeri zapadne Engleske i koristili su ga kao pomoć u teranju stoke na pijacu. Kasnije je počeo da se koristi kao radni pas na imanjima. Tokom 18. veka je nastala praksa skraćivanja repa ovčarima u svrhu obeležavanja radnih pasa i tada je ovaj pas dobio nadimak „bobtail“. Ovaj pas se koristio i za čuvanje irvasa jer odlično podnosi hladnoću i niske temperature. U Engleskoj je prvi put prikazan na izložbi 1873. godine, a u Americi 1888. godine. U današnje vreme je veoma popularan i kao pas čuvar i kao kućni ljubimac.

bobteil-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Bobteil je potpuno simetrične građe, kompaktan i veoma snažan. U pitanju je mišićav pas, snažnog tela i mudrog izraza lica. Glava odgovara veličini tela, sa širokom lobanjom. Deo iznad očiju je dobro zaobljen sa jasno izraženim stopom. Nos je crne boje, veliki sa izraženim širokim nozdrvama. Bogato je odlakan po celom telu. Zadnje noge i telo su kod ovog psa sive boje, a glava, prednje noge, vrat i stomak bele. Dlaka je vrlo bujna i duga i pada preko očiju.  Prosečna visina se kreće između 51 i 61 cm, a prosečna težina između 27 i 35 kg.

za rase pasa

NARAV

Bobteil je vrlo prilagodljiv pas, generalno prijateljski nastrojen prema skoro svima i vrlo druželjubiv. Važe za inteligentnu rasu, lojalni su i zaštitnički nastrojeni prema svojoj ljudskoj porodici. Poseduju blagu narav, dobro se slaže sa decom, a dobar je i sa ostalim životinjama. Za dresuru može biti težak, jer ume biti tvrdoglav i dosta nezavisan pa je preporuka da ga neiksusni vlasnici ne uzimaju. Zahteva ranu socijalizaciju i srpljivu dresuru. Ima vrlo specifičan i prepoznatljiv lavež.

ZDRAVLJE I NEGA

Dlaka ovog psa zahteva četkanje nekoliko puta nedeljno kako bi se izbeglo upetljavanje i mršenje. U sezoni linjanja je neophodno svakodnevno četkanje. Mogu živeti i u kući i u stanu.  Dok su štenci, potrebno im je puno dugih šetnji u trajanju od minimum dva sata dnevno. Kada su stariji nije im potrebno toliko fizičkih aktivnosti, ali svakako se redovne dnevne šetnje podrazumevaju. Česte bolesti od kojih boluju su displazija kukova i katarakta.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari