NaslovnaPSIKROMFORLENDER

KROMFORLENDER

  • Naziv rase: Kromforlender
  • Originalni naziv rase: KROMFOHRLANDER
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Kromforlender je mlada rasa pasa, slabo zastupljena van rodne Nemačke. Odličan kućni ljubimac, izuzetno dobar prema deci.

POREKLO

Kromforlender se ubraja među najmlađe rase potekle iz Nemačke. Nastao je ukrštanjem foksterijera i velikog vendejskog grifona. Međunarodno je priznat tek 1955. godine i smatra se retkom rasom pasa. Skoro ih je potpuno nemoguće naći izvan rodne Nemačke.

kromforlender-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine. U odnosu na dlaku postoje dve varijante ovog psa, sa oštrom dlakom i sa ravnom dlakom. Dlaka kod obe varijante varira u dužini odnosno naizmenično je duga i kratka po njegovom telu. Dlaka je u beloj boji sa tamnije ili svetlije kestenjastim oznakama. Oči su kod ovog psa ovalne i tamne, živahnog pogleda. Posmatrano sa strane silueta mu je harmonična a rep nosi visoko uzdignut u vidu luka. Prosečna visina se kreće između 38 i 46 cm, a prosečna težina kod mužjaka je između 11 i 16 kg, a ženki između 9 i 14 kg.

NARAV

Kromforlender je veoma privržen svojoj porodici, u svakom smislu je odličan kućni ljubimac i pas za pratnju. Veoma je dobar prema deci, pokazaće dosta strpljenja čak i prema malo nestašnijoj deci. Prema strancima je suzdržan i važi za dobrog čuvara. Nema izražen lovački instinkt pa će se uglavnom dobro slagati i sa drugim ljubimcima. Sa obukom je potrebno početi što ranije, obično dobro reaguje na osnovnu obuku i komande. Važi za inteligentnu rasu, sa prirodnom željom da udovolji svom vlasniku.

kromforlender-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas obožava da trči i skakuće okolo, potrebno mu je dosta svakodnevnog kretanja. U pitanju je kućni pas, ali se bez većih problema može prilagoditi i životu u stanu. Umereno se linja i potrebno mu je četkanje nekoliko puta nedeljno kako bi se smanjilo opadanje dlake po kući. Preporuka je da se kupa nekoliko puta godišnje. Kako je mlađa rasa u pitanju, još uvek nema mnogo podataka za potencijalne genetske bolesti. Važe za zdravu rasu, trenutno je jedino poznato da mogu patiti od displazije kukova.

za rase pasa

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari