NaslovnaPSIISLANDSKI OVČAR

ISLANDSKI OVČAR

  • Naziv rase: Islandski ovčar
  • Originalni naziv rase: ICELAND DOG
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 155
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Island
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Islandski ovčar je stara rasa sa Islanda. Izuzetno vezan za svoju porodicu i strpljiv prema deci. Odličan čuvar i ovčar sa izrazom lica kao da se smeje.

POREKLO

Islandski ovčar, kao što mu i samo ime kaže potiče sa Islanda. Na teritoriju Islanda je dospeo sa prvim vikinškim doseljenicima između 874 i 930  godine nove ere. Vremenom se ovaj pas prilagodio farmerskim metodama i teškim uslovima i koristio se kao gonič stoke na farmamama. Ovo je stara rasa kojoj je tokom poslednjih decenija dosta porasla popularnost, ali i dalje nema puno primeraka ove rase. Ne smatra se ugroženom rasom, ali je skoro nemoguće pronaći ga izvan Islanda.

islandski-pas-rase-pasa

IZGLED

Ovaj pas izgleda kao tipičan nordijski špic, sa zavijenim repom i ušima koje štrče. Pravougaone je građe, dužina je veća u odnosu na visinu, dobrih je proporcija. Prema dužini dlake postoje dva tipa islandskog ovčara, sa kratkom i dužom dlakom. Kod ovčara sa kratkom dlakom dlaka je kraća na licu i ušima a rep je žbunast. Kod ovčara sa dužom dlakom dlaka je dosta gruba, kraća je na licu i kod prednjih nogu, a dosta duža je iza ušiju i na ostatku tela. Kod ovog tipa rep je odlakan sa veoma dugom dlakom. Dlaka je vodootporna i može se javiti u sledećim bojama: žućkastoj, kestenjastoj, boji peska, crvenskasto-smeđoj, prošarana crnim, belim ili čisto crna. Izdraz lica mu daje izgled kao da se smeje. Visina mužjaka se kreće između 42 i 48 cm, a visina ženke između 38 i 44 cm. Prosečna težina je između 9 i 14 kilograma.

za rase pasa

NARAV

Islandski pas je odličan čuvar i radni pas. Važi za društvenu rasu, vrlo je  vezan za svog vlasnika, poseduje veliko strpljenje sa decom. Važi za inteligentnu rasu, sa izraženim ovčarskim instinktom. Potrebne su mu raznovrsne vežbe prilikom dresure, ali generalno dosta brzo uče ukoliko se sa dresurom i socijalizacijom krene na vreme. Izuzetno su vezani za ljude, vole stalno da su u blizini svoje porodice.

ZDRAVLJE I NEGA

Islandskom psu je neophodno dosta svakodnevnih vežbi i istrčavanja. Može živeti i u kući i u stanu, ali je preporuka da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Njegova dlaka nije preterano zahtevna za negu, osim u sezoni linjanja kada je potrebno češće četkanje kako bi se odstranili mrtvi slojevi dlake. Islandski ovčar je veoma zdrava rasa, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Ne preterano zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari