LANDSIR

  • Naziv rase: Landsir
  • Originalni naziv rase: LANDSEER
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2- Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi. 
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: oko 10 godina

Landsir je crno beli džin smirene i nežne naravi prema svojoj porodici. Sa decom je strpljiv i miran, prema strancima nepoverljiv. Obožava vodu i plivanje, kao i izležavanje pored svog vlasnika ili u njegovom krilu.

za rase pasa

POREKLO

Prema mnogima Landsir je crno bela podvrsta Njufaundlerskog psa, ali prema klasifikaciji FCI se vodi kao posebna rasa. Landsir je dobio ime po britanskom slikaru koji ga je naslikao 1838. godine Sir Edwinu Henriu Landsiru. Vremenom je ovaj pas postao dosta popularniji od crnog Njufaundlera a planski uzgoj ove rase je počeo u Engleskoj. Od 1960. godine rasa postoji kao samostalna rasa sa ovim nazivom.

landsir-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

U pitanju je veliki pas izuzetno snažne građe. Glavna razlika u odnosu na njufaundlera je boja, koja je u osnovi bela, sa crnim oznakama po šapama i trupu. Glava je crne boje, a njuška bele. Na predelu glave je dlaka kraća i valovita, a na ostatku tela je duža. Rep je kod ovog psa paperjast i dug. Takođe, ovaj pas ima više noge u odnosu na njufaudlera. Korača dugim korakom i odlučno. Glava je kod ovog psa masivna, sa jako razvijenim zatiljkom i dobro izraženim stopom. Glava je bez nabora sa prijatnim pogledom i očima smeđe boje. Prosečna težina se kreće između 50 i 80 kg a visina između 67 i 72 cm.

NARAV

Landsir poseduje smirenu i nežnu narav kada je sa svojom porodicom. Odlično se slaže sa decom, nikada neće pokazati agresivnost u njihovoj blizini ma koliko mu ona dosađivala. Takođe, je vrlo strpljiv prema manjim psima. Prema strancima je nepoverljiv, odličan je čuvar. Obožava vodu kao i plivanje. Bez obzira na njegovu veličinu, landsir uživa u maženju i sedenju u krilu svog vlasnika.  Za dresuru nije težak, ima prirodnu želju da udovolji svom vlasniku i važi za vrlo inteligentnu rasu koja brzo uči. Svakako zbog veličine ovog psa se sa dresurom i socijalizacijom mora početi što ranije.

landsir-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog landsirove veličine najviše mu odgovara život u kući sa dvorištem, ali može se držati i u stanu, jer ovaj pas nije preterano aktivan kada je u zatvorenom prostoru. Ovaj pas obožava da se izležava, ali je potrebno obezbediti mu dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti i svakodnevnih šetnji jer je sklon gojaznosti. Njegova duga dlaka nije mnogo zahtevna, dovoljno joj je četkanje 2,3 puta nedeljno, a kupanje samo po potrebi. Ovaj pas se dosta linja i balavi, pa je o higijeni njegovih usta potrebno povesti malo više računa. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova i problemima sa srcem.

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari