LEONBERGER

  • Naziv rase: Leonberger
  • Originalni naziv rase: Leonberger
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 93
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 9-10 godina

Leonberger je jedna od nemačkih rasa, nastala u 19. veku. Pravi džin, koji mnoge podseća na lava zbog svog bogatog krzna, ali mirnog karaktera. Privržen svojoj porodici, izuzetno nežan sa decom, nije pogodan pas za stan.

POREKLO

Leonberger je pas koji potiče iz Nemačke odnosno grada Leonberga koji se nalazi u blizini Štutgata. Ovaj veliki pas nastao je ukrštanjem njufaundlera, lendsira, bernardinca i pirinejskog planinskog psa. Rasa je nastala u 19. veku a njenim prvim odgajivačem se smatra Hajnirk Ecig. U današnje vreme važi za retku rasu izvan rodne Nemačke u kojoj je vrlo popularan. Brojne poznate ličnosti su imale psa ove rase poput Napoleona III, Ričarda Vagnera, Sergeja Rahmanjinova i Đuzepea Garibaldija.

leonberger-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

U pitanju je pas velikog rasta, izrazito mišićav, ali skladne građe. Svojim izgledom veoma podseća na lava. Dlaka je srednje meka, dosta duga i bogatog izgleda i javlja se u mnogim bojama od kojih je najčešća lavlje žuta ili crveno žuta sa crnim prelivom na licu i sa dobro odlakanim repom. Lobanja mu je srednje zaobljena i dosta široka. Stop je srednje veličine. Nos je uvek crne boje i ravnomerne širine. Uši su visoko postavljene, padaju uz glavu na dole, a oči su svetlo ili tamno braon boje. Mnogi ovog psa zbog izgleda glave mešaju sa bernardincem. Prosečna visina mužjaka se kreće od 74 do 80 cm, a ženki od 61 do 74 cm. Mužjaci su u proseku teški između 59 i 77 kg, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom težinom između 45 i 59 kg.

NARAV

Leonberger je pas na prvi pogled strašnog izgleda, ali vrlo blagog temperamenta. Izuzetno je drag i umiljat prema ljudima iz svoje porodice, odlično se slaže i sa decom, koju zavoli na prvi pogled. Trudiće se da decu zaštiti od bilo čega što bi ih moglo povrediti. Uz pravilnu dresuru i socijalizaciju ovaj pas je veoma pokoran i poslušan, mada neki primerci mogu imati tvrdoglavu crtu. Leonberger važi za smirenog psa čak i u stresnim situacijama što ga čini odličnim čuvarem, kao i policijskim psom. Vrhunski je plivač i poseduje odličan njuh pa se često koristi i kao pas tragač i kao pas spasilac.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas nikako nije pas za stan, preporuka je da živi u dvorištu, ali da obavezno ima stalan kontakt sa ljudima. Otporan je na vremenske prilike i hladno vreme, pa i tokom zimskog perioda bez problema može provoditi vreme u dvorištu. Dlaka mu je dosta zahtevna, zahteva svakodnevno četkanje i češljanje a posebno je problematična kada pada kiša, jer se sva prljavština lepi na nju kada je mokra. Iako veliki ovaj pas nije preterano aktivan i nije dobar ljubimac za osobe koje se bave sportom. Važe za dosta zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova, displaziji kolena kao i problemima sa očima.

leonberger-rase-pasa
foto: Pixabay

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari