NaslovnaPSILASA APSO

LASA APSO

  • Naziv rase: LASA APSO
  • Originalni naziv rase: Lhasa Apso
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 71
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Tibet
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Lasa Apso je dosta stara rasa, nastala na Tibetu. Prepoznatljiv pre svega po svojoj karakterističnoj dlaci koja se spušta sve do poda. Odličan čuvar, privržen svojoj porodici. Može živeti u stanu, ali nije preporučljiv za porodice sa baš malom decom.

POREKLO

Lasa Apso dolazi sa Tibeta, a ime nosi po svetom gradu Lasa. Tokom skoro 2000 godina uzgajali su ih isključivo monasi u manastirima kako bi im bila zaštitinik i stražar. Prema nekim istorijskim podacima, rasa je postojala još u periodu 800-te godine pre Hrista, ali ju je bilo nemoguće kupiti. Rasa  je smatrana svetom dugo  vremena  i zbog toga pripadnicima ove pasmine nije bilo dozvoljeno da napuste zemlju, osim kada su bili poklanjani Dalaj Lami. Prve jedinke u SAD su upravo bile poklon Dalaj Lame čuvenom naturalisti C. Suydam Cutting-u. AKC je rasu priznao 1935. godine svrstavši ih prvobitno greškom u grupu terijera, kasnije 1959. godine AKC rasu premešta u grupu pasa koji nisu za sport. Od tada Lasa Apso je nastavila da se širi Evropom, i postala veoma tražen izložbeni i kućni ljubimac.

IZGLED

Lase Imaju veoma skladno telo, a  najprepoznatljiviji su po dugoj predivnoj dlaci koja prekriva lice i njušku. Dlaka se kod ove rase spušta sve do zemlje, a uši su takođe prekrivene njom. Prosečnom visinom mužjaka i ženki smatra se raspon od 25 do 28 cm, a težina kod mužjaka varira od 6 do 8 kg, dok su ženke nešto lakše 5 do 7 kg. Njihova karakteriistična dlaka se može naći u različitim nijansama crne, boje meda i smeđe. Telo im je snažno i dugačko, nije kvadratično. Slabine i eksemiteti su im snažni i dobro razvijeni. Ljuška je duža nego šira, a oči male, tamne i dobro postavljene.

lasa-apo-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Lasa za sebe misli da je veoma veliki pas, odgajan stotinama godina da bude čuver, tako će se i ponašati. Veoma je sumnjičav prema strancima, ali nikada ne napada bez razloga. Ko ne poznaje ovu rasu, može ostati iznenađen njegovim zaštitničkim ponašanjem, pogotovo kada se uzme u obzir njegova veličina i opšti izgled. On je verni zaštitnik kuće i porodice, inteligentan, nezavistan i nestašan. Blizak je sa svojim ukućanima, iako može biti tvrdoglav i ne spada u rase  koje „slepo“ slušaju vlasnika. Nije najprikladniji za porodice sa baš malom decom, ali sa onom malo starijom koja su naučena da pas nije igračka će se bez problema slagati. Može živeti u stanu, i uglavnom mu neće  smetati da ga više sati ostavite samog, jer kao rasa veoma retko pate od anksioznosti usled razdvajanja.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Održavanje dlake kod Lasa je zahtevno i oduzima mnogo vremena. Neophodno im je često kupanje, svakodnevno četkanje i češljanje  zbog čega se mnogi vlasnici opredeljuju da za negu svog ljubimca koriste usluge profesionalnog grumera. Takođe, neophodno mu je i redovno pranje zuba, kao i pregled ušiju kako bi se sprečile moguće infekcije.

Bolesti koje se mogu javiti kod ove rase su luksacija patele, alergije, cherry eye, sebaceous adenitis, keratokonjuktivitis, progresivna atrofija mrežnjače i nasledna displazija bubrega.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari