NaslovnaINFOVELIKA PROMENA - NOVA METODA RAČUNANJA STAROSTI PSA

VELIKA PROMENA – NOVA METODA RAČUNANJA STAROSTI PSA

Odavno se veruje da je jedna godina psa ekvivalent za sedam ljudskih godina, pa smo na taj način svi računali godine naših ljubimaca.

Ipak, genetičari su dugo proučavali metilaciju DNK kod psa i kod ljudi. Sisari kada stare na DNK se „lepe“ metilne grupe, prema čemu se može odrediti nečija starost. U pitanju su takozvani epigenski satovi, a ovi naučnici upoređviali su ljude i pse koji žive u istim sredinama.

Praćene su stope metilacije kod 104 labradora u dobi između 4 nedelje i 16 godina i 320 ljudi u dobi od 1 do 103 godine.

Stopa metilacije pokazala je da štene od sedam nedelja odgovara ljudskoj bebi staroj 9 meseci. Kasnije su razlike veće, jer pseći epigenski sat kuca brže. To znači da štenci brže ulaze u pubertet i dostižu polnu zrelost u prvoj godini života. Kasnije, kako pas stari, tako njegov epigenski sat usporava i ponovo se usklađuje sa prosečnim životnim velikom ljudi. To znači da se labrador star 12 godina može uskladiti sa čovekom starim 70 godina.

Nakon ovog istraživanja, naučnici su objavili formulu po kojoj se može izračunati starost psa, ako bi se upoređivala sa ljudskim godinama. Nova forma oslanja se na epigenski sat i podrazumeva pronalažnje prirodnog logaritma psećih godina koji se množi sa 16 i zatim se na rezultat dodaje 31.

Primera radi, dvogodišnji pas star je kao 42 godišnji čovek, ali nakon te dobi usporava, tako da je desetogodišnji pas jednak po starosti sa čovekom od 67,8 godina.

izvor: b92.net

Pročitajte još: INFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari