NEMAČKI GONIČ

  • Naziv rase: Nemački gonič
  • Originalni naziv rase: DEUTSCHE BRACKE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 -Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-11 godina

Nemački gonič je pre svega lovački pas, cenjen zbog svoje izuzetne sposobnosti da lovi na različitim terenima. Dobre i prijateljske je naravi, veoma inteligentan što olakšava proces dresure. Kao kućni ljubimac je veoma privržen svojoj porodici, odličan izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Nemački gonič, kako mu i samo ime kaže vodi poreklo iz Nemačke. Nastao je ukrštanjem trobojnog sandlearndskog goniča za lov u šumi sa mesnim goničem za lov na čvrstom kamenitom terenu tokom 1900-tih godina. Nemački gonič je iz tog razloga odličan gonič i lovni pas, veoma cenjen zbog svoje sposobnosti da lovi na različitim terenima. Nemački klub nemačkog goniča formiran je 1896, ali kao rasa kakvom ih danas znamo postoje od 1900-tih godina. Još uvek nisu priznati od strane AKC.

za rase pasa

IZGLED

Lovački pas male kilaže, elegantnog izgleda, sa dugim nogama i iznenađujuće velikim repom. Poseduje dugu glavu sa zaobljenim ušima koje su položene pored glave. Oči su im svetle boje, umilnog pogleda. Imaju specifičnu njušku sa svetlom prugom u boji mesa na sredini. Kratke je oštre i guste dlake. Boja krzna je skoro uvek trobojna. Javlja se u smeđoj do žutoj sa crnim sedlom i belim oznakama. Po ustima kao i vratu je uvek bele boje. Visina se kod ove rase kreće od 35 do 45 cm, a težina im je oko 15 kg.

NARAV

Veoma živahan i energičan pas, radoznale prirode.  Ima odličan njuh što ga čini dobrim lovačkim psom koji je sposoban da lovi na različitim teritorijama. Vesele je naravi, nije agresivan, dobro se slaže i sa decom i sa drugim psima. Važe za inteligentnu rasu, pa njihova obuka i dresura nisu previše zahtevne. Dosta brzo shvataju šta se od njih traži, ali ako imate želju da ovog psa koristite u lovu, potrebno je što ranije početi sa dresurom. Rezervisan je prema strancima, važi za dobrog čuvara koji  će svog vlasnika lajanjem upozoriti na bilo kakvu opasnost.

nemački-gonič-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Nemački gonič nije zahtevan za negu, njegovoj dlaci je potrebno samo povremeno četkanje kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. O higijeni ušiju je potrebno povesti malo više računa jer su pogodne za razvoj bakterija. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti i prostora pa se ne preporučuje držanje ovog psa u stanu. Važe za veoma zdravu rasu, bez poznatih naslednih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari