NaslovnaPSINEMAČKI PREPELIČAR

NEMAČKI PREPELIČAR

  • Naziv rase: Nemački prepeličar
  • Originalni naziv rase: DEUTSCHER WACHTELHUND
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Nemački prepeličar izgledom dosta podseća na nemačkog dugodlakog ptičara. Važi za odličnog lovca, ne preterano teškog za dresuru. Veran svom vlasniku i izuzetno privržen. Prikladniji za seoska domaćinsva, nego za gradske uslove.

POREKLO

Okvirno 80-tih godina 19. veka, grupa nemačkih lovaca je rešila da ponovo stvori Štober rasu pasa, koja je bila naširoko poznata po raznovrsnim lovačkim sposobnostima. Štober rasa je bila poznata kao i jako  dobar tragač krvi. Psi sa tragovima ove rase su u Bavarskoj ukštani sa sportskim španijelima i na taj način je nastao nemački prepeličar odnosno Wachtelhund. Zvanično je priznat 1903. godine kao rasa u Nemačkoj, a bitno je napomenuti da Nemački klub nemačkih prepeličara ne dozvoljava ljudima koji nisu lovci ili lovočuvari da kupuju psa ove rase.

nemački-prepeličar-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Izgledom dosta podseća na nemačkog dugodlakog ptičara, ali je za razliku od njega više pravougaone figure. Ima dobre kosti i mišiće, ima nešto kraće noge, nije preterano težak ni nizak. Dosta mišićav pas, izdržljivog izgleda koji je sposoban da izdrži sve lovačke izazove poput nošenja zeca i lisice. Prosečna visina ženki varira od 45 do 54 cm a mužjaka od 48 do 54 cm. Prosečna težina se kreće od 20 do 28 kg. Kada  je boja dlake u pitanju može se naći u dve varijante: jednobojno tamno braon  krzno, moguće sa belom oznakom na grudima i prstima, ili sa crvenim paležom iznad očiju, njušci i nogama, i  druga varijanta je braon sinjasto odnosno pomešane braon i bela preko glave, celih leđa i plećke.

za rase pasa

NARAV

Nemački prepeličar se koristi u lovu na planinsku divljač, sa odličnim mogućnostima dovlačenja plena. Takođe su odlični u praćenju krvavog  traga, kao goniči i naravno kako im i samo ime kaže odlični su ptičari. Veoma inteligentan pas, agresivan u vodi i u lovu, najbolji pratilac iskusnim lovcima i lovočuvarima. Veran svom vlasniku, generalno se  dobro slaže sa ostalim životinjama osim  sa onim najmanjim. Ukoliko imate još nekog ljubimca, preporuka je da ga držite podalje od nemačkog prepeličara jer bi njegove lovne sposobnosti mogle da preovladaju.

nemački-prepeličar-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Poznato je da u Nemačkoj, odgajivači ove rase, za parenje, moraju da dobiju dozvolu od Nemačkog kluba nemačkih prepeličara kako bi se smanjio rizik  od displazije  kukova kojoj su skloni. Pre toga, ovi prepeličari, moraju proći specifične lovne testove i dostaviti rendgenske snimke i mužjaka i ženke, sa potvrdom od veterinara  da pas nema displaziju kukova.  Potencijalni kupci pasa ove rase moraju da traže ocenu kukova od odgajivača i da nikako ne kupuju pse čiji roditelji imaju loše kukove. Krive noge i iščašena stopala takođe mogu predstavljati problem. Ovi psi mogu biti skloni i problemima sa kožom i alergijama.

Ovaj pas nikako ne bi trebalo da se drži u stanu, više mu prija seoska  sredina, gde će imati dovoljno prostora da se istrči,  ili još bolje da redovno pliva. Gusto krzno je potrebno redovno četkati i po potrebi skraćivati naročito u zimskom periodu. Preporuka je pregledati uši nakon svake šetnje, kako bi se sprečile moguće infekcije.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Srednji nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari