PIRINEJSKI PLANINSKI PAS

  • Naziv rase: Pirinejski planinski pas
  • Originalni naziv rase: CHIEN DE MONTAGNE DES PYRENEES
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 66
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Francuska, Španija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Pirinejski planinski pas ili džin dobrog srca kako ga još nazivaju, se najviše koristio na teritoriji Španije i Francuske za čuvanje imanja od medveda i vukova i kao ispomoć u stočarstvu. U Americi ga nazivaju i skraćeno Pir, spada među najlepše pse kada je reč o krupnim rasama. U poslednjih 20 godina postaje sve popularniji kao kućni ljubimac širom sveta, impozantne veličine i prodornog laveža, a u duši jedna velika maza koja će se odlično slagati i sa decom.

POREKLO

Prvi pirinejski psi vode poreklo iz Azije. Njihov dalji predak je bila Tibetanska doga, koja je ukrštanjem sa nekim azijskim rasama stvorila pirinejskog planinskog psa. Ova rasa je originalno korišćena za čuvanje stada i odbranu imanja od velikih predatora, poput vukova i medveda. U pisanoj dokumentaciji se pirinejski pas kao rasa pominje u 17. veku, a poznato je da su ih i francuski plemići držali na svojim dvorovima tokom srednjeg veka. Može se reći da je je savremeni pirinejski pas nastao upravo u Francuskoj, odakle se dalje raširio na Španiju i ostale zemlje.

pirinejski-planinski-pas-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Pirinejski pas spada u grupu velikih rasa pasa. Visina mužjaka može iznositi oko 80 cm, dok su ženke u proseku za oko 5 cm niže. Njihova kilaža može varirati od 40 do 50kg. Izgledom dosta podsećaju na bernadinca, sa kojim imaju zajedničke pretke, dok neke ljude podsećaju na labradore i zlatne retrivere zbog izgleda njihovog krzna. Njuška i uši su im srednje veličine i imaju izraženo dugačke noge. Oči su obično male, blago iskošene, crnih ili braon zenica. Ova rasa je najčešće bele boje, ali se kod nekih primeraka može primetiti i riđa i siva nijansa. Ono što ih posebno izdvaja u odnosu na rase na koje podseća je izrazito dugačka i gusta dlaka koja je uvek ravna, sa eventualnim blagim talasima na vratu i repu.

za rase pasa

 

NARAV

Ukoliko vam je potreban pas čuvar, nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za ovu rasu, njegov izgled i sama veličina će odbiti i najhrabrijeg provalnika. Na prvi pogled izgleda agresivno, ali ovaj pas je zapravo veoma umiljat i nežan prema svojoj ljudskoj porodici. Poseduje specifičan veoma glasan lavež koji najčešće koristi za odbijanje potencijalnih pretnji. Nije težak za dresuru, ali je sa dresurom i socijalizacijom potrebno početi što ranije. Ovo nije pas za stan i male prostore, najsrećniji će biti ukoliko ima svoju teritoriju koju će ljubomorno čuvati. Može biti netrpeljiv prema drugim životinjama na svojoj teritoriji, ali prema svojoj ljudskoj porodici je veoma nežan bez obzira na svoju veličinu. U letnjim mesecima kada su velike vrućine se može malo ulenjiti, ali zato svoju punu energiju pokazuje u hladnijim mesecima, kada će uživati u igranju na snegu ili vodi.

pirinejski-planinski-pas-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Njihovu gustu dlaku je potrebno četkati minimum jednom dnevno, a kupati ih do 2 puta mesečno. Ovo je pas koji će biti najsrećniji u dvorištu, gde će imati priliku da se kreće koliko želi. Odlično podnose hladnoću, ali ih tokom letnjih meseci treba zaštiti od sunca kako ne bi trpeli posledice mogućeg toplotnog udara. Obožavaju vodu, ali i valjanje u blatu, tako da ovaj pas skoro nikada ne može biti u potpunosti čist.

Imaju izuzetno jak imunitet, veoma retko se razboljevaju i spadaju među najzdravije rase. Otporni su skoro na sve bolesti, međutim zbog njihove veličine bolest koja se eventualno može javite je displazija kukova. Imajte na umu da je ovom psu potrebna velika količina hrane kao i to da nabavka ove rase kod nas može biti poprilična investicija, jer u našoj zemlji ova rasa tek dobija na popularnosti.

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Suzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umeren nivo
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, kucniljubimac.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari