AUSTRALIJSKI OVČAR

  • Naziv rase: Australijski ovčar
  • Originalni naziv rase: AUSTRALIAN SHEPHERD
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 17
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: SAD 
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Australijski ovčar nastao je na teritoriji SAD gde se, pre svega, koristio na velikim rančevima za čuvanje ovaca. U današnje vreme čest ljubimac mnogim porodicama sa decom i jedna od najpopularnijih rasa pasa. Nežan, umiljat i posvećen svojoj ljudskoj porodici. Hrabar, aktivan pas koji ima prirodan instinkt da čuva svoju porodicu.

POREKLO

Australijski ovčar kakvog danas znamo je nastao na teritoriji SAD. Dobio je ime zbog svoje veze sa Basque odgajivačima ovaca koji su stigli iz Australije  u SAD oko 1800. godine. Popularnost ove rase je najviše porasla u periodu nakon Drugog svetskog rata. U najvećoj meri zbog izložbi konja i rodea koji su bili popularni u to doba i kasnije dosta predstavljani u filmovima. Američki stočari su nastavili sa daljim razvijanjem ove rase, ceneći njihovu veštinu i urođeni instinkt za teranje stoke kao i njihovu inteligenciju.

australijski-ovčar-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Dlaka je umereno duga i tvrda. Može se javiti u raznim bojama: plava, plava sa crnim i smeđim mrljama, crvena sa crnim pegama na predelu glave. Rep je često prirodno kupiran, odnosno veoma kratak, skoro nepostojeći kod ove rase.  Ovaj pas je prepun mišića sa glavom oštrog oblika srednje veličine. Oči su im bademastog oblika smeđe boje, boje ćilibara ili bilo koja varijacija tih boja, uključujući flekice i mrlje. Prosečna visina australijskog ovčara iznosi od 46 do 58 cm, a težina se kreće od 18 do 29 kg.

NARAV

Inteligentan, vredan i pas koji lako i brzo uči nove trikove. Nije zaboravio svoje pretke koji su se bavili jurenjem ovaca, pa tako obožava da provodi vreme na otvorenom i u skoro konstantnom pokretu. Ovo je pas sa dosta energije, pa ukoliko volite izležavanje na kauču ovaj pas nije dobar izbor. Najsrećniji će biti ukoliko ima nekakav „posao“ poput čuvanja dvorišta, drugih životinja i ljubimaca, dece itd. U nedostatku pomenutog, može postati destruktivan, nervozan i glasan. Vole da su okruženi svojom ljudskom porodicom, nije preporučljivo držati ih isključivo napolju. Preporuka je da se drže u kući sa pristupom dvorištu u kome mogu da iskoriste svu svoju veliku energiju. Veoma su teritorijalni, prema strancima mogu biti suzdržani, što ih čini odličnim psom čuvarom. Prema svojoj ljudskoj porodici će biti veoma privrženi, i neće se stideti da pokažu koliko vas vole. Sa decom se odlično slažu, svoju dvonožnu porodicu vole da prate u stopu i da učestvuju u svim porodičnim aktivnostima.

australijski-ovčar-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Ovo je pas koji pre svega zahteva veliku količinu fizičke aktivnosti. Kao rasa obožavaju da trče i u stanju su da pređu mnogo kilometara tokom dana, naravno ukoliko im to dozvolite. Neophodan im je stalni kontakt sa ljudima, jer su veoma privrženi svojoj porodici kao što smo već napomenuli. Umereno se linjaju, dovoljno im je periodično četkanje, osim u sezoni linjanja kada je preporučljivo da se četkaju svakodnevno.

Bitno je napomenuti da gen za merle boju (plavkastu prošaranu crnom) nosi faktor slepila i gluvoće kod ove rase, pa pri nabavljanju šteneta obavezno morate proveriti njegov sluh i vid. Osim toga njihov prirodno skraćen rep može prouzrokovati probleme sa kičmom. Mogu biti skloni katarakti, displaziji kukova kao i epilepsiji.

za rase pasa

 

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Veoma razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, mezimci.rs, ksrs.rs, paszavas.com

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari