NaslovnaPSIŠKOTSKI TERIJER - ŠKOTI

ŠKOTSKI TERIJER – ŠKOTI

  • Naziv rase: Škotski terijer
  • Originalni naziv rase: SCOTTISH TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 57
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Škotski terijer ili Škoti kako je poznatiji je stara rasa veoma specifičnog izgleda. Mali rastom, ali velikog karaktera, izuzetno privržen svojoj porodici. Odličan izbor za držanje u stanu, kao i za porodice sa malo većom decom.

POREKLO

Škotski terijer je kao što mu i samo ime kaže nastao na teritoriji Škotske. Postoje brojni opisi pasa koji izgledom veoma podsećaju na ovog, neki potiču još iz 17. veka pa se škotski terijer smatra jednom od najstarijih škotskih rasa. Prema nekim izvorima Đžejms I od Engleske je u 17. veku poslao nekoliko primeraka ove rase kao poklon kralju u Francusku. Veruje se da je Škoti kakvog ga danas znamo nastao upravo od tih pasa. Cenjen je bio pre svega zbog svog izuzetnog lovačkog instinkta koji poseduje i dan danas. Prvi Škoti je stigao u SAD 1883. godine, a dve godine kasnije rasa postaje zvanično priznata od strane AKC. Najveću popularnost je dostigao tokom 1930-tih i 1940-tih godina. Brojni poznati ljudi su imali ljubimca ove rase, između ostalih i Hamfri Bogart, Beti Dejvis i predsednik Frenklin Ruzelvelt.

škotski-terijer-škoti-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Škotski terijer ima izražene obrve, bradu kao i brkove na dosta dugačkoj glavi. Oči su mu tamne i sitne, a uši male i špicaste, a rep srednje dug i po pravilu nekupiran. Nos je tamne boje i veoma širok. Vrat je debeo i mišićav, grudni koš je širok i spušen, a noge kratke i veoma snažne. Krzno mu je veoma oštro i gusto, na predelu stomaka, grudi  i na šapama još gušće.  Prosečna visina i mužjaka i ženki kreće se od 25 do 28 cm, a težina između 8 i 10 kg. Krzno se može javiti u crnoj, tigrastoj i pšenično žutoj boji.

za rase pasa

NARAV

Škotski terijer je pas koji voli da provodi vreme sa svojim vlasnicima, nikako ne podnosi samoću. Prema strancima je oprezan i nepoverljiv, dok je nežan sa decom i svojom porodicom. Ne preporučuje se za porodice sa baš malom decom i bebama, jer je ovom psu u prirodi da reaguje ukoliko ga neko izaziva. Ovaj pas nije zaboravio gene svojih predaka i rado će ići u lov na manje životinje poput veverica. Obožavaju da rovare i kopaju rupe u zemlji i skloni su tome da odlutaju za svojim plenom pa je ograđeno dvorište obavezno. Za razliku od ostalih terijera, škotski terijer vrlo retko laje, on će zalajati samo kada oseti pretnju. Za treniranje su veoma teški, zahtevaju ranu socijalizaciju i dresuru. Ovo nije pas koji će slepo slušati komande svog vlasnika, njegova narav je takva da će uvek raditi ono što on smatra da je potrebno. Zahteva dresuru pozitivnim metodama, jer će grubost zbog svoje nežne prirode loše podneti.

škotski-terijer-škoti-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Škotskom terijeru najviše odgovara život u stanu, ali mu je potrebno obezbediti dosta igre i aktivnosti. Minimum jednom nedeljno je potrebno isčetkati ga. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti šišanju dlake oko ušiju i očiju. Ukoliko ih držite u kući sa pristupom dvorištu, ograda je obavezna, kao i povodac tokom redovnih šetnji jer je ovo pas koji je sklon tome da odluta za svojim plenom. Ova rasa nije često bolesna, ali i kod njih postoje oboljenja kojima su kao rasa skloni. Tu spasadaju Von Vilebrandova bolest, luksacija patele, grčevi u nogama i kraniomandibularna osteopatija.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Umeren nivo
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari