NaslovnaRase pasaHrtoviŠPANSKI HRT - GALGO

ŠPANSKI HRT – GALGO

  • Naziv rase: Španski hrt
  • Originalni naziv rase: GALGO ESPANOL
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Španija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 11-12 godina

Španski hrt ili Galgo kako je poznatiji je odličan lovac i trkač i veoma privržen kao kućni ljubimac. Odličan je izbor za ljude koji se bave sportom, kao i porodice sa decom. Mirnog karaktera je i veoma privržen svojoj ljudskoj porodici.

POREKLO

Prema nekim izvorima Galgo je keltskog porekla, dok drugi izvori tvrde da je ovaj pas nastao od sloughija, koji je u vreme arapske vladavine u Španiji došao iz Arabije. Godinama se koristio kao lovački pas, zbog svoje ogromne brzine i okretnosti. Kasnije je počeo da se koristi u psećim trkama gde je postizao visoke rezultate. U jednom trenutku mu je pretilo izumiranje, zbog i u današnje vreme neiskorenjene prakse, da se zadržavaju u životu samo najbolji i mladi primerci koji  postižu dobre rezultate u lovu i na trkama. Srećom, postoje brojne organizacije koje se bore protiv ove nehumane prakse pa se Galgo sve češće može naći u ulozi voljenog ljubimca. U Španiji su dosta rasprostranjeni, dok u ostatku sveta važe za retku rasu.  FCI ga je zvanično priznala kao rasu 1971. godine.

za rase pasa

IZGLED

Galgo je visok, mršav pas dubokog grudnog koša, sa veoma  mišićavim zadnjim nogama. Izgledom veoma podseća na engleskog hrta sa kojim ga mnogi mešaju. Oči su velike, kose i tamne boje a uši su tanke, postavljene blago unazad. Rep je veoma dug, tanak i nekupiran. Leđa su jaka, mišićava i izbočena a stomak skupljen. Dlaka je kratka i fina, i može biti kratka ili duga. Boje dlake koje se javljaju su crna, bela, braon, crvena, takozvana tigrasta i većina drugih boja u kombinaciji sa belom. Najčešći primerci su žuto-smeđe boje.  Visina mužjaka se kreće od 62 do 70 cm, a ženki od 60 do 68 cm. Težina i kod jednih i kod drugih je između 22-30 kg.

Španski-hrt-Galgo
foto: Pixabay

NARAV

Izuzetno miran, nežan i privržen kao kućni ljubimac. Odličan je lovac, prilikom lova je neustrašiv brz i odlučan. Rezervisan je prema strancima, ali ne i agresivan. Voli decu kao i druge kućne ljubimce. Dobro će se slagati čak i sa mačkama ukoliko su odrasli zajedno. Odličan je izbor za ljude koji vole sport i fizičke aktivnosti jer je ovo pas sa neiscpnom energijom. Može biti težak za dresuru, jer poseduje veliku inteligenciju i tvrdoglavu crtu karaktera. Prilikom redovnih šetnji, povodac je obavezan, pogotovo u ranom  dobu, jer je ovo pas koji može postići izuzetno veliku brzinu i stići do svog cilja čak i pre nego što ste vi pomislili da je potrebno da reagujete.

ZDRAVLJE I NEGA

Galgo nije zahtevan za negu, ali mu je neophodno obezbediti dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti. Preporuka je da se svakodnevno vodi u višesatne šetnje ili da mu se omogući da se dobro istrči i umori. Nega dlake nije zahtevna, dovoljno im je nedeljno četkanje. Kao i ostali hrtovi, veoma je osetljiv na hladnoću pa je tokom zimskih meseci obavezno obezbediti mu džemperić ili neki dodatni sloj zaštitne odeće. Generalno važi za zdravu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno težak ta treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari