NaslovnaMAČKESIBIRSKA MAČKA

SIBIRSKA MAČKA

  • Naziv rase: Sibirska mačka
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Velika mačka
  • Prosečan životni vek: 11-15 godina

Sibirska mačka vodi poreklo iz Rusije i ubraja se među starije rase maca. Prepoznatljiva po svom čupavom izgledu i zašiljenim ušima. Vrlo inteligentna, izuzetnog karaktera i velike energije. Ima veoma nežan mjauk i uživa da ga koristi „ćaskajući“ sa svojim ukućanima. Velika je maza i odličan izbor za ljude sklone alergijama.

POREKLO

Sibirska mačka vodi poreklo iz Rusije i prema nekim izvorima postoji više hiljada godina. Kao i kod mnogih rasa ne zna se tačan način nastanka ove mace, ali postoji nekoliko teorija. Prema jednoj teoriji sibirska mačka je nastala ukrštanjem angorske mačke sa domaćom kratkodlakom mačkom, dok drugi imaju teoriju da je nastala ukrštanjem norveške šumske mačke sa domaćom mačkom. Na teritoriji Rusije se ova mačka dosta dugo čuvala kao ljubimac na velikim imanjima sa svrhom da lovi miševe i ostale glodare. U 19. veku se prvi put vodi na izložbu u Engleskoj, a u Ameriku je prema nekim podacima prvi put uvezena krajem 20. veka. Sibirske mace su dosta zastupljene u ruskim bajkama i predanjima, od kojih je najpoznatija bajka o ruskom mačku Bajunu, koji je, poput Sfinge, pripovedao priče i postavljao zagonetke ruskim putnicima.

sibirska-mačka
foto: Pixabay

IZGLED

Sibirskoj mački je potrebno oko pet godina da dostigne svoju punu zrelost i veličinu. Telo ove mace je srednje dužine, krupno i veoma mišićavo, sa okruglim vratom. Imaju čvrst stomak, zadnji deo tela je pod blagim uglom u odnosu na ramena, a zadnje noge su im veoma jake što im omogućava da dosta visoko skoče. Sibirka se ubraja u mačke sa poludugom dlakom, a dlaka joj se menja u zavisnosti od sezone. Tokom zimskih meseci njeno krzno će biti bogato i veoma gusto, sa trostrukom podlakom koja je odlična zaštita od hladnoće. Tokom letnjih meseci, zapoćinje period linjaja, kada im je krzno manje gusto. Bez obzira na godišnje doba sibirke uvek izgledaju čupavo. Krzno je vodootporno i hiperalergeno, može se javiti u skoro svim bojama i šarama. Takođe, ove mace imaju veoma umilan izraz lica sa upečatljivim, skoro okruglim očima čiji su spoljni uglovi blago iskošeni. Oči ovih maca se mogu javiti u svim bojama i ne zavise od boje njihovog krzna. Uši ovih maca su blago nagnute ka napred, srednje su veličine i mogući su zašiljeni pramenovi na vrhovima ušiju. Prosećna težina mužjaka iznosi od 7 do 10 kg, a ženke su nešto lakše sa prosečnom težinom od 4 do 6 kg.

NARAV

Sibirska mačka važi za veliku mazu. Privržena je vlasniku, nežna i mirna. Uživaju podjednako kako u igri, tako i u opuštanju i izležavanju sa članovima svoje ljudske porodice. Dobro se slažu i sa drugim mačkama i ljubimcima. Veoma su inteligentne, vole dobacivanja lopticom i budite sigurni da će vas pozdraviti pri ulasku u stan. Imaju nežan mjauk, i uživaju u tome da ga koriste kao i da „ćaskaju“ sa ukućanima. Vodu obožavaju i nije neobično da ih pronađete sa šapama u kadi ili u posudi za vodu. Veoma su energične, čak i kada potpuno odrastu obožavaće da sate i sate provode igrajući se.

sibirska-mačka
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Obaveze oko sibirske mačke nisu preterano velike, ali potrebno joj je četkanje krzna barem dva puta nedeljno. Češće u sezoni linjanja kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. O svojoj higijeni će uglavnom same voditi računa, jer vole vodu, pa nije neobično da same peru svoje šape u posudici za vodu. Neophodno im je skraćivati nokte jednom nedeljno, takođe posebnu pažnju posvetiti njihovim ušima kako bi se izbegle potencijalne infekcije. Važe za generalno zdravu i dugovečnu rasu, ali mogu bolovati od gojaznosti i Hipertrofične kardiomiopatije.

Statistika


* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 3/5
* Potrebno održavanje: 3/5
* Nezavisnost: 4/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari