NaslovnaPSIVAJMARSKI PTIČAR

VAJMARSKI PTIČAR

  • Naziv rase: Vajmarski ptičar
  • Originalni naziv rase: WEIMARANER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 36
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji do veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Vajmarski ptičar je nastao u Nemačkoj, poznat je i pod nazivima vajmaranac i sivi duh zbog svoje predivne srebrne dlake. Odličnog karaktera, aristokratskog držanja, izuzetno inteligentan i privržen svom vlasniku. Odličan izbor za aktivne ljude, kao i za porodice sa decom.

vajmanski-ptičar-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Vajmarski ptičar je nastao u Nemačkoj u 19. veku. Nastao je pod pokroviteljstvom dvorca Vajmar po kome je i dobio ime. Takođe, poznat je i pod nazivom vajmaranac, vejm, ali i sivi duh, zbog svoje specifične boje dlake. Odgajivači tog vremena su imali želju da stvore rasu koji pored toga što je sposobna da lovi sitnu divljač može biti sposobna i za lov na krupniju divljač poput medveda. U današnje vreme, se koristi i dalje kao lovac, ali sve češće kao kućni ljubimac i kao izložbeni pas.

za rase pasa

IZGLED

Vajmarski ptičar je srednje veliki do veliki pas na prvi pogled snažne i elegantne građe. Poseduje aristokratsko držanje i elegantan izgled. Kod mužjaka ove rase je glava nešto šira, proporcionalna je ostatku tela sa slabo izraženim stopom. Nosna pečurka je uvek tamne boje i velika, usne su boje mesa i srednje veličine. Vilica je izuzetno snažna sa usnama boje mesa i srednje veličine. Uši su kod ovog psa visoko usađene, duge i široke. Vrat i leđa su mišićavi i čvrsti a grudi duboke i snažne. Noge su dosta duge i pune mišića. Rep je snažan nošen obešeno. Mogu biti kratkodlaki i dugodlaki, a boja je srebrno siva. Prosečna visina mužjaka se kreće između 61 i 69 cm, a ženki između 56 i 63 cm. Prosečna težna mužjaka je između 25 i 32 kg, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom težinom između 23 i 29 kg.

vajmanski-ptičar-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Vajmaranac je prijateljski nastrojen i poslušan pas. Odličan je kućni pas, ali i tragač. Važi za izuzetno inteligentnu rasu, brzo uči i voli da ugađa svom vlasniku. Zahteva dosta vremena, ne voli biti dugo sam pa nije preporučiv za vlasnike koji dosta vremena provode napolju. Za dresuru i trening nije težak, ali zahteva ranu dresuru i socijalizaciju. Jednom kada nauči neku komandu, neće je zaboraviti do kraja života. Prema deci je izuzetno strpljiv, prema ljudima nikada ne pokazuje agresiju. Ima odličan njuh, važi za dobrog čuvara. Osetljive je prirode, neće trpeti agresivnost bilo koje vrste ili zanemarivanje od strane svog vlasnika. Ovaj pas dosta laje, lavežom će pokazivati sreću, tugu, uzbuđenje i sve ostalo što nekim vlasnicima može predstavljati problem.

ZDRAVLJE I NEGA

Vajmarski ptičar zahteva dosta fizičkih aktivnosti, samo šetnja na povodcu mu neće biti dovoljna. Mogu živeti u stanu, ali je preporuka da žive u kući sa pristupom dvorištu. Prijaju im umereni vremenski uslovi. Njihova dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je periodično četkanje. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti skloni  displaziji kukova i torziji želudca. Ređe mogu oboleti od vonvilebrandove bolesti, hemofilije A i trećeg kapka.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari