NaslovnaRase mačakaEGIPATSKA MAU MAČKA

EGIPATSKA MAU MAČKA

  • Naziv rase: Egipatska mau mačka
  • Poreklo: Egipat
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 15-20 godina

Egipatska mau mačka je jedna od najstarijih rasa mačaka. Prepoznatljiva po svom karakterističnom tufnastom krznu i prodornim zelenim očima. Odličan i privržen ljubimac, sposobna da dostigne brzinu od 48 km/h u trku.

POREKLO

Egipatska mau mačka se smatra jednom od najstarijih rasa mačaka. Prema nekim izvorima ova mačka je postojala još u vreme faraona jer postoje crteži mačke koja veoma izgledom podseća na ovu na starim papirusima iz 1550. godine pre nove ere. Postoje i podaci da su ove mačke mumificirane u Egiptu nakon njihove smrti. Prema nekim izvorima ruska princeza Natali Trubetskaja je odgovorna za širenje i dalji razvoj ove mace na teritoriji SAD. Ona je pedesetih godina iz Italije emigrirala u Njujork i sa sobom povela tri mačke ove rase. Smatra se da je egipatska mau mačka potomak divlje afričke mačke, i smatra se pretkom svih domaćih mačaka. Kao rasa, zvanično je priznata od 1968. godine.

IZGLED

Ova mačka je pre svega prepoznatljiva po svojim karakterističnim tufnama na krznu. Ovo je jedina mačka sa prirodno tufnastim krznom koje nije nastalo ukrštanjem. Poseduje veoma mišićavo i snažno telo, ali hoda graciozno. Ima specifičan višak kože naborane na stomaku koji joj omogućava da više nego druge mace protegne noge i bude pokretljivija. Zbog ove osobine mau maca može da dostigne brzinu i od 48 km/h kada je u trku. Zadnje noge su joj duže u odnosu na prednje i mužjaci su nešto krupniji u odnosu na ženke. Prosečna težina im se kreće između 3 i 5 kg. Ono što je takođe karakteristično za ovu macu jesu izrazito krupne zelene oči sa prirodnim okvirom crne boje, poput ajlajnera. Takođe, između očiju imaju slovo M formirano od tamnije dlake kao i tamnu crtu koja se pruža od glave niz celu dužinu kičme pa sve do kraja repa.

NARAV

Egipatska mau mačka je odličan ljubimac, obožava da je u društvu ljudi. Prijateljski je raspoložena čak i prema psima a sa drugim mačkama se izvrsno slaže. Voli decu i nepoverljiva je prema nepoznatim ljudima. Važi za energičnu macu jer obožava da trčkara, skače i da se penje. Uživaće da se igra sa sjajnim i zveckavim igračkama prema kojima može biti posesivna. Ova maca važi za inteligentnu, takođe voli vodu i uživaće u tome da kvasi svoje šape. Ubraja se u „pričljive“ mace, često će se oglašavati specifičnim mjaukanjem, a kada je srećna poput psa zna mahati repom.

ZDRAVLJE I NEGA

Egipatska mau mačka spada u zdrave i dugovečne rase. Uz pravilnu negu može doživeti i punih 20 godina, iako je 15 godina neki prosek. Kako je ova maca kratke dlake, njeno krzno nije preterano zahtevno za negu. Skoro uopšte da se ne linja, pa im je potrebno samo periodično četkanje. Ono o čemu je potrebno povesti računa jeste to da su ove mace dosta osetljive na hladnoću, pa je neophodno obezbediti im topao kutak u stanu tokom hladnih meseci.

Statistika

* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 5/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 2/5

za rase pasa

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari