BURMILA

  • Naziv rase: Burmila
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednje veličine
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina

Burmila je rasa iz Velike Britanije, nastala slučajnim sparivanjem. Prepoznatljiva je po svojim predivnim zelenim očima i odličnom karakteru. Dobar je izbor za porodice sa decom, inteligentna je i lako uči.

POREKLO

Burmila je nastala u Velikoj Britaniji, kada su se dve mačke rase persijska činčila i burmanska slučajno sparile. Prema nekim navodima, čistačica je slučajno ostavila otvorena vrata njihovih prostora. Ove dve mace su tom prilikom dobile 4 mačeta 1981. godine i od tih mačića je započeta burmila rasa. Vremenom se ovim macama menjao naziv i izgled, a standard za rasu je formiran 1984. godine. Od 90-tih godina ova rasa ima pravo da se takmiči na izložbama.

IZGLED

Burmila je mačka srednje veličine, može biti kratkodlaka i dugodlaka. Prosečna težina ove mace je između 3,5 i 4,5 kg. Poseduju lepo ovalno lice i karakteristične zelene oči koje su nešto između okruglog i ovalnog oblika. Oči im mogu biti u svim nijansama zelene od smaragno zelene do svetlo zelene. Imaju vitko telo a uši su im malo povijene unapred. Krzno im je sjano, sa tamnijim vrhovima pa ova maca izgleda kao da se presijava. Mogu biti crne, braon, krem, sive (plave), čokoladne i u bojama kornjačevine.

burmila-mačka-rase-mačaka-moj-ljubimac (1)
foto: PIxabay

NARAV

Burmila je idealna maca za porodice sa decom jer je pažljiva i nežna prema njima, uživaće u igri sa najmlađima. Takođe se dobro slaže i sa prijateljski nastrojenim psima. Važi za inteligentnu macu, lako uči nove trikove i voli interaktivne igračke. Voli da sedi u krilu svog vlasnika i uživa u maženju, ali ujedno je i temperamentna i živahna i podjednako će uživati u trčkaranju i penjaju po stanu. Ova maca zna biti malo nestašna pa ukoliko primeti vazu, saksiju ili lampu je može oboriti šapama.

ZDRAVLJE I NEGA

Burmila nije preterano zahtevna za negu. Njenom sjajnom krznu je dovoljno četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. Takođe, potrebno joj je povremeno brisanje očiju i ušiju vlažnom tkaninom, kao i periodično skraćivanje noktiju. Mogu biti sklone bolestima bubrega i nekim vrstama alergija, pa su redovni veterinarski pregledi neophodni.

Statistika

* Nivo energije: 3/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3/5
* Odnos prema deci: 5/5
* Potrebno održavanje: 3/5
* Nezavisnost: 3/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari