SFINKS

  • Naziv mačke: SFINKS 
  • Poreklo:  Kanada
  • Veličina: Srednja 
  • Prosečan životni vek: oko 20 godina

Sfinks je novija rasa za koju se kaže da je najpametnija rasa u mačijem carstvu. Pored inteligencije, zanimljiva je i zbog izgleda koji neke podseća na vanzemaljce pošto joj je telo bez krzna.

POREKLO

Mačka bez dlake se povremeno javljala kroz istoriju, od vremena Asteca pa do 1966, kada počinje uzgoj u Kanadi kada je domaća mačka donela na svet mačiće bez dlaka. Nedostatak dlaka je nastao kao rezultat prirodne i spontane genetske mutacije.

IZGLED

Sfinks ima čvrsto i mišićavo telo, glava je klinastog oblika, smeštena na dugom i nežnom vratu, a uši su veoma široke, blago zaobljene pri vrhu i postavljene visoko na glavi. Nos je kratak a oči su velike, ovalnog oblika, veoma izražajne i široko postavljene, boja odgovara boji tela.  Noge su mišićave, zadnje su duže od prednjih. Šape su ovalnog oblika sa dugačkim prstima, a jastučići su deblji nego kod drugih rasa, pa se stiče utisak da hodaju po vazdušnim jastucima. Rep je dugačak koji se sužava pri kraju.

Koža je naizgled gola, prekrivena je finim, nežnim, retkim dlačicama. Na dodir je veoma nežna i pruža ugodan osećaj. Koža je naborana na vratu, ramenima i glavi. Dlake se mogu naći na ušima, njušci, nogama i repu. većina njih nema brkove na njušci. Koža može da bude različite boje.

NARAV

Za sfinks kažu da ima savršen karakter. Opisuju je kao mešavinu mačke, majmuna, psa i deteta.  Misteriozna je kao mačka, skače kao majmunče i izvodi vratolomije, verna je kao pas i prati vlasnika svuda po kući, i umiljata je kao dete. Radoznale, vragolaste, zabavne i nikad nije agresivan, ne podnosi samoću, jer je jako mazan i emotivan, pa mu je neophodno stalno prisustvo ljudi da sa njima ,,priča“.  Prema mnogim ispitivanjima, važi za najinteligentniju rasu u mačijem carstvu.

ZDRAVLJE I NEGA

Sfinks je isključivo kućna mačka, snažna je, otporna i dosta zdrava, ne postoje specifične bolesti za ovu rasu. Ova mačka je poznata kao veliki gurman, ima jak metabolizam kako bi održala spoljnu temperaturu tela, te jede više od drugih mačaka. Ako je vama hladno, onda je i njima hladno, tako da vam je to parametar za hladnoću, obavezno se utopljavaju. Kad je toplo, obavezno se mažu mlekom protiv sunca zbog zaštite jer lako izgore.

Iako je bez krzna, potrebno je voditi računa o njenoj nezi: redovno brisanje vlažnim maramicama za bebe i povremeno kupanje u toploj vodi, kao i čišćenje ušiju i podrezivanje noktiju.

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 5
* Nivo razigranosti: 4
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4
* Odnos prema deci: 4
* Nezavisnost: 1
* Potrebno održavanje: 5

Izvor: njuska.com

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari