NaslovnaRase pasaAIRESKI OVČAR

AIRESKI OVČAR

  • Naziv rase: Aireski ovčar
  • Originalni naziv rase: CAO DA SERRA DE AIRES
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Portugal
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Aireski ovčar je portugalska rasa, pre svega odličan pastirski pas, ali i veran kućni ljubimac. Odličan je čuvar, zaštitnički nastrojen prema svojim vlasnicima i njihovoj imovini. Izuzetno popularan u rodnom Portugalu.

POREKLO

Aireski ovčar se ubraja u mlađe rase pasa, prema nekim izvorima nastao je tek u 20. veku. Nastao je na teritoriji južnog Portugala Sera Ariesa po kojoj je i dobio naziv. Kao i kod mnogih rasa ne zna se tačno poreklo pasmine, ali se pretpostavlja da potiče od kontinentalnih ovčarskih pasa. Koristio se kao pastirski pas na planinskim predelima, i kao čuvar imanja. Od strane Portugalskog kinološkog kluba je priznat kao rasa 1932. godine, a FCI je zvanično priznao rasu tek 1996. godine.

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine, umereno izduženog tela. Poseduje tamne, srednje krupne i okruglaste oči koje mu daju budan i inteligentan izgled. Glava mu je široka i snažna, sa dobro razvijenom njuškom. Nosna pečurka je crna, uvek tamnija od boje dlake. Uši su trouglaste, visoko usađene i srednje duge. U njegovom rodnom Portugalu, se uši kupiraju kada pas napuni okvirno 2 meseca.  Grudni koš je širok i dubok, noge srednje duge, sa razvijenom muskuluturom. Dlaka je kod ovog psa dosta duga, ravna ili blago talasasta. Formira bradu, brkove i guste obrve koje ne prekrivaju oči. Može se javiti u crnoj, sivoj i smeđoj boji. Prosečna visina mužjaka se kreće između 42 i 48 cm, a ženki između 40 i 46 cm. Prosečna težina je između 12 i 18 kg.

NARAV

Aireski ovčar je vrlo živahan pas, smatra se inteligentnom rasom. Dosta brzo uči, ali potrebna mu je rana dresura i socijalizacija, kao i iskusan vlasnik. Prema strancima je nepoverljiv, što ga čini odličnim čuvarom. Vrlo je privržen svojoj porodici, i biće zaštitnički nastrojen prema njima, kao i njihovoj imovini. Sa decom će se ponašati kao pravi pastirski pas, budno će motriti svaki njihov pokret. Sa drugim ljubimcima se generalno dobro slaže, ali mužjaci mogu imati izraženu domintantnu crtu.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovom psu više odgovara život na otvorenom prostoru, ali voli da povremeno uđe u kuću kako bi uživao u društvu svoje ljudske porodice. Važi za aktivnu rasu, neophodne su mu redovne šetnje kao i istrčavanje. Dlaku ne treba često četkati, ali je potrebno redovno proveravati da li je došlo do mršenja dlake. Takođe, višak dlaka između jastučića stopala je potrebno trimovati redovno. Kupanje se preporučuje samo kada je to neophodno. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu se javiti displazija lakta i kuka, kao i katarakta, progresivna atrofija mrežnjače kao i distrofija rožnjače.

za rase pasa Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari