NaslovnaZANIMLJIVOSTIPORAST BROJA BEBA SLONOVA

PORAST BROJA BEBA SLONOVA

PORAST BROJA BEBA SLONOVA – Tokom ove godine je bilo dosta neprijatnih vesti zbog korona virusa, ali mi imamo jednu lepu vest. Promene u navikama u životima ljudi koje su zadesile ceo svet uticale su na porast broja beba slonova u nacionalnom parku Amboseli u Keniji.

Prema mnogim izvorima, ovoliki bebi bum se ne pamti, tokom leta 2020 je na svet došlo čak 140 mladunaca, od toga i jedan par blizanaca što je izuzetno retko kod slonova. Razlog dosadašnjih problema bio je nedostatak hrane. Tokom sezone parenja 2020 je nastao porast kišnih dana što je uticalo na bujanje vegetacije i veću količinu hrane. Uz to smanjenje turističkih poseta zbog pandemije korona virusa je proizvelo bolje i mirnije uslove za održavanje trudnoće slonica. U periodima suše slonice nisu u mogućnosti da obezbede dovoljno hrane za svoje potomke, a pad broja turista je omogućio da 20 meseci, koliko njihova trudnoća traje, prođe u skoro potpunom miru.

Park Amboseli se nalazi u Keniji, u podnožju Kilimandžara, a prema saopštenju Kenya Wildlife Service populacija slonova u ovoj zemlji se udvostručila od 1889. godine do danas. Park Amboseli se prostire na skoro 400 kvadratnih kilometra i upravo u njemu živi najveći broj slonova.

Nekoliko zanimljivih činjenica:

  • Tembo ili Ndovuh su nazivi za slonove sa ovog područja na svahiliju
  • slonovi sa ovog područja žive u matrijarhatu
  • bebe slonova se rađaju  na svake 2 do 4 godine i ostaju sa majkom do svoje 3 godine
  • po rođenju su bebe slonova odmah sposobne za hod, a vremenom mogu porasti do 6 metara u dužini i 3 metara u visini. Mogu težiti čak 5000 kg.

Izvor: citymagazine.rs

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

Prethodni tekstRETRIVER KOVRDŽAVE DLAKE
Sledeći tekstAIRESKI OVČAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari