NaslovnaPSIAUSTRALIJSKI TERIJER

AUSTRALIJSKI TERIJER

  • Naziv rase: Australijski terijer
  • Originalni naziv rase: AUSTRALIAN TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 140
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Australija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 11 – 15 godina

Australijski terijer je, kao što mu i samo ime kaže, nastao u Australiji. Odličan radni pas, ali i pratilac. Privržen svom vlasniku, energičan i radoznale prirode. Vezuje se za samo jednu osobu.

POREKLO

Australijski terijer je prema nekim izvorima nastao u Sidneju 1899. godine. Vodi poreklo od nekoliko pasa iz porodice terijera: dendi dinmont terijera, kem terijera, škotskog, irskog i jorkširskog terijera. Izgledom najviše podseća na jorkširskog terijera. Ovaj mali pas je odgajan za lov na pacove i zečeve i važi za odličnog radnog psa. Prvi klub posvećen ovoj rasi je osnovan u Melburnu 1887. godine, a koju godinu kasnije je formiran standard rase i započet je izvoz ovog psa u Britaniju i SAD. Engleski kinološki klub je rasu zvanično priznao 1933. godine, a AKC 1960. godine.

IZGLED

australijski-terijer-rase-pasa-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Australijski terijer je mali pas, čvrste građe, niskih nogu i duge dlake. Na predelu glave ima svetliji čuperak a oko vrata raskošan okovratnik. Glava mu je duga, a čeoni deo lobanje je izjednačen sa nosnim koji je vrlo snažan. Oči su male i uvek tamne boje, a uši šiljaste nošene uspravno. Telo je nisko, a leđa ovog psa su duga u odnosu na njegovu veličinu. Rep se često kupira i nošen je uspravno. Njegovo telo je prekriveno ravnom dlakom dugom oko 5 cm. Podlaka je meka. Uši i šape ne smeju biti prekrivene dugom dlakom. Javlja se u plavo crnoj ili srebrno crnoj boji sa crveno smeđim oznakama na glavi i udovima. Idealna visina ovog psa iznosi 25 cm, a težina 5 kg.

NARAV

Ovaj pas je hrabar i odan kućni ljubimac. Energičan je, radoznale prirode i samouveren. Izuzetno privržen svom vlasniku, vezuje se samo za jednu osobu. Ima odličan sluh i vid, zbog čega je odličan čuvar iako je mali rastom. Voli da laje, što nekim vlasnicima može predstavljati problem. Za obuku može biti težak, potrebna mu je stroga obuka, jer ovaj mali pas može imati tvrdoglavu crtu.  Sa manjim životinjama mu ne bi trebalo verovati, jer kao i ostali terijeri ima izražen lovački instinkt.

ZDRAVLJE I NEGA

Australijski terijer nije zahtevan za negu, vrlo malo se linja, ali mu je neophodno svakodnevno četkanje oštrom četkom. Može živeti van kuće, jer ga njegova dlaka štiti od vremenskih uticaja, ali biće srećniji ukoliko živi u stanu ili kući sa svojim vlasnikom. Neophodna im je svakodnevna fizička aktivnost, kao i redovne šetnje na povodcu. Kao rasa važe za zdravu i dugovečnu, bez poznatih genetskih oboljenja.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari