BERNSKI PLANINSKI PAS

  • Naziv rase: Bernski planinski pas
  • Originalni naziv rase: BERNER SENNENHUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 25
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Švajcarska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 6-9 godina

Bernski planinski pas je jedna od najvećih rasa pasa, nastao u Švajcarskoj, preciznije u Alpima. Odgajan prvobitno kao pas čuvar, i pas koji je bio sposoban da se prilagodi oštrim uslovima života na planini, a u današnje vreme čest porodični ljubimac širom sveta. Prepoznatljiv po svojoj ogromnoj veličini, mirnoj naravi,  divnom karakteru i trobojnom krznu. Odličan porodični pas, koji će uživati u vremenu provedenom sa svojom ljudskom porodicom kao i decom raznih uzrasta. Nije agresivan, veoma retko laje, ali je i više nego sposoban da zaplaši svakoga ko neovlašćeno pokuša da uđe na njegovu teritoriju.

POREKLO

bernski-planinski-pas
foto: Pixabay

Kao i kod mnogih rasa, ne zna se tačno kada se pojavila ova rasa. Prema nekim tvrdnjama potiču još iz vremena Rimljana koji su ih doneli sa sobom kada su vršili invaziju na Švajcarsku. Prema drugim tvrdnjama nastali su ukrštanjem domaćih švajcarskih pasa čuvara sa mastifima. Krajem 19. veka su bili na granici izumiranja, jer odgajivači tog vremena nisu bili mnogo zainteresovani za ovu rasu. Profesor Albert Hejm se na neki način smatra ocem ove rase, jer zahvaljujući njegovom trudu ova rasa postoji i dan danas. Zahvaljujući njemu, ova rasa se rasprostranila prvo po Švajcarskoj, a zatim i u ostatku sveta.

za rase pasa

 

IZGLED

Bernski planinski pas spada u velike rase pasa, izuzetno snažan, stamen pas, velike glave. Trobojan je, njegova dlaka je duga i svilenkasta koja može biti ravna ili talasasta u nekim delovima. Njegove boje su raspoređene tako što su im  vrat, telo, noge i glava potpuno crni, dok su obrazi kao i donji delovi nogu riđe ili žute boje. Prsti na šapama, njuška, grudi, vrh repa i prostor između očiju su im bele boje. Dozvoljene su varijacije u količini bele boje na telu. Oči su im bademastog oblika, srednje veličine. Imaju veoma izraženu glavu kao i jaku njušku srednje dužine. Vrat im je takođe izrazito jak i mišićav. Prosečna visina mužjaka se kreće od 61 do 71 cm, dok njihova težina varira od 38 do 50kg. Ženke su naravno nešto manje i lakše, sa prosečnom visinom od 58 do 69cm i težinom od 36 do 48kg.

NARAV

Ova rasa ima divan temperament, veoma su lojalni, željni da udovolje svom vlasniku i veoma su inteligentni. Laki su za dresuru, ukoliko se sa njom počne na vreme. Mogu biti blago tvrdoglavi, ali u suštini voljni su da uče nove trikove i da ispunjavaju zahteve svog vlasnika. Ovaj pas nikada nije agresivan, i ako zbog svoje veličine ne deluje tako, gotovo da nikada ne laje i važi za psa sa pozitivnim pogledom na svet. Obožava decu, i odlično se slaže sa njima, mada je potrebno povesti računa kako ih slučajno u igri ne bi oborio. Biće veran ljubimac svojoj ljudskoj porodici, obožava društvo, jednom rečju odličan pas za ljude sa porodicom. Nije preporučiv za samce, jer ovaj pas ne voli da bude usamljen. Ukoliko želite ljubimca koji će učestvovati u svim porodičnim aktivnostima, onda je ovaj pas pravi izbor.

ZDRAVLJE I NEGA

foto: Pixabay

Jako su izdržljivi i jaki psi, najviše im prija hladnija klima. Obožavaju da provode vreme napolju, naročito po snegu. Potrebna im je velika doza fizičkih aktivnosti, pa se redovne šetnje i svakodnevno istrčavanje podrazumevaju. Dlaka im nije preterano gusta, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno, osim u sezoni linjanja kada je to potrebno činiti svakodnevno kako bi se odstranili mrtvi slojevi dlake. Zbog njihove društvene prirode, nije preporučljivo držati ih isključivo napolju u dvorištu, poželjno je da veći deo vremena provode okruženi svojom ljudskom porodicom, ali da imaju pristup većem ograđenom dvorištu kako bi zadovoljili svoje potrebe za igrom i fizičkim aktivnostima.

Nažalost kao i velika većina velikih rasa pasa, imaju kratak životni vek i skloni su mnogim bolestima. Najčešće podležu bolestima reume, artritisa, displazije kukova i problemima sa ligamentima. Takođe, neke statistike pokazuju da čak 40% pripadnika ove rase u nekom trenutku života oboli od raka.

Statistika

* Nivo energije: Nizak nivo energije
* Nivo razigranosti: Ne preterano razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, agroklub.rs, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari