NaslovnaINFODEMODIKOZA (DEMODEX - ŠUGARAC)

DEMODIKOZA (DEMODEX – ŠUGARAC)

Demodikoza je upalno oboljenje kože kod pasa izazvano mikroskopski vidljivim parazitom – šugarcem iz roda Demodex, te je i najpoznatije pod tim imenom “Demodeks’‘. Iako postoje tri vrste demodeksa, najzastupljeniji je Demodex canis, koji normalno nastanjuje folikule dlaka i izvodne kanale lojnih žlezda i najčešće ne izaziva nikakve probleme svojim pristustvom.

Uzrok

Često se postavlja pitanje zašto neki psi obole od demodikoze, ako su šugarci demodeksa normalni stanovnici kože pasa. Iako se demodikoza ne prenosi sa psa na psa ili čoveka, demodeks se prenosi tako što se štenci zaraze u prvih nekoliko dana života od majke, koja je nosilac parazita ili obolela. Posoji pretpostavka da psi obolevaju kada im oslabi imunitet, jer se tada paraziti previše razmnože, te dolazi do promena na koži. Takođe se smatra da su neke rase pasa podložnije pojavi demodikoze i to su: šar-pei, engleski i francuski buldog, bul terijer, bostonski terijer, zapadnoškotski beli terijer, američki staford i erdel terijer, nemački bokser, doga, doberman, vajmaraneri. Ako ste vlasnici ovih pasa, potrebno je da posebno povedete računa o zdravlju kože vašeg ljubimaca.

Simptomi

Bolest demodikoze se može javiti kao lokalizovana ili generalizovana pojava. Kod lokalizovane demodikoze se pojavljuju mala crvenkasta mesta bez dlake oko očiju, ušiju ili usana psa, prednjim nogama, a ređe na zadnjim nogama. Ove promene izazivaju jak svrab, te se psi neprestano češaju i grizu zahvaćene delove kože, stvarajući tako uslove za pojavu sekundarnih bakterijskih infekcija na koži. Zbog pristustva sekundarnih infekcija, može se desiti da se previdi prisustvo demodeksa, te dolazi do pojave generalizovanog oblika bolesti. Generalizovana demodikoza se ispoljava promenama na celij koži, koje mogu biti i gnojne, ljuspičaste, a koža pored neprijatnog mirisa izgleda kao da je zadebljala. Ovaj oblik je teško izlečiv, može se završiti i fatalno, ređe se dešava da spontano nestane.

Dijagnoza, lečenje i prevencija

Dijagnoza demodikoze se postavlja mikroskopskim pregledom uzoraka kože od strane veterinara, a na osnovu detaljne anamneze vlasnika i detaljnog pregleda obolelog psa. Najčešće se rade i brisevi na bakterije i gljivice, a krvnu sliku najčešće nije potrebno raditi, jer se kod mladih životinja javljaju vrednosti u granicama normale.

pas-bolest-tužan
foto: Pixabay

Lečenje se sprovodi pod strogom kontrolom veterinara i sastoji se iz nekoliko koraka, jer terapija može trajati nedelljama pa i mesecima. Obolelom psu se pre svega obezbeđuje čista prostirka, dobra hrana i umerena fizička aktivnost, a od preparata se koristi amitraz, kojim se pas kupa jednom nedeljno i predstavlja osnovnu terapiju. Na tržištu se mogu naći i spot-on preparati kao i ogrlice na bazi amitraza, selamektina ili moksidektina, ali se ovi preparati koriste samo u slučajevima blaže infekcije ili ukoliko je nemoguće kupati psa. Kod generalizovanih oblika demodikoze, neophodna je primena ivermektina subkutano ili oralno, jer je ova bolest teška i uporna za tretman, a potrebno je i veliko angažovanje vlasnika. Često se kod starijih pasa dešava da se demodikoza samo može držati pod kontrolom ali ne i izlečiti. Kod oba oblika se mogu javiti recidivi posle 6 meseci od završene terapije, a bolest se smatra izlečenom ako se nove lezije ne pojave u narednih 12 meseci od završetka lečenja.

Bitno je napomenuti da se psi lečeni od demodikoze ne preporučuju za parenje, te se vlasnici lečenih pasa pozivaju da budu savesni i pošteni, jer se parenjem ovakvih pasa problem demodikoze umnožava, a štenci često umru do nekoliko meseca starosti. U svetu je praksa da se psi lečeni od demodikoze sterilišu/kastriraju upravo iz navedenih razloga.

Ukoliko primetite bilo kakve promene na koži vašeg ljubimca, javite se svom veterinaru u najkraćem mogućem roku, jer protiv bolesti demodikoze ne postoje vakcine, a jedina prevencija jeste pravilna higijena psa i samog prostora u kome boravi, kao i pravilna, uravnotežena ishrana.

Izvor: Markovic.hr, Vetnovak.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari