BOLONJSKI PAS

  • Naziv rase: Bolonjski pas
  • Originalni naziv rase: BOLOGNESE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Italija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 15 godina

Bolonjski pas je skoro pa savršen kućni ljubimac, mali rastom, ne preterano lajav i veoma privržen svojoj ljudskoj porodici. Inteligentan pas, lak za dresuru, odlično će se slagati i sa decom i sa drugim ljubimcima. Zbog izgleda često ga mešaju sa njegovim rođakom, kovrdžavim bišonom. Nastao je u Bolonji, poznat je i pod nazivom bolonjski bišon, bolonejzer, bolo i botolo.

POREKLO

Bolonjski pas važi za drevnu rasu, poreklo mu je vezano za italijansku aristokratiju. Kao što mu i samo ime kaže, potekao je iz Bolonje, odnosno iz severne Italije. Pripadaju porodici bišona, koja je nastala ukrštanjem pudli i barbeta. Prema nekim zapisima, ova rasa je nastala u periodu između rimskog doba i 12. veka. Tokom 20. veka im je kao rasi pretilo izumiranje, ali je grupa odgajivača uspela da ih sačuva. Danas važe za retku, ali veoma popularnu rasu u celom svetu. Brojne istorijske ličnosti su imale psa ove rase, između ostalih Marija Terezija i Katarina Velika.

za rase pasa

IZGLED

Mali i kompaktan pas. Ima  izrazito pahuljastu, dugu i meku dlaku potpuno bele boje. Oči su mu velike, širom otvorene i okrugle. Uši su obešene i duge, a rep je obrastao dugom dlakom. Visina mužjaka se kreće od 27 do 30 cm, dok su ženke visoke od 25 do 28 cm. Težina se kreće od 2,5 do 4 kg.

bolonjski-pas-rase
foto: Pixabay

NARAV

Bolonjski pas je veoma inteligentan, ukoliko se sa dresurom i socijalizacijom krene od ranog doba, veoma brzo i lako uči. Dobro se slažu sa decom kao i drugim ljubimcima. Po prirodi su razigrani, veseli i veoma privrženi svom vlasniku. Loše podnose samoću, pa nije preporučljivo ostavljati ih duže od 4 sata u kontinuitetu same. Za razliku od mnogih malih rasa, nisu preterano lajavi, ali su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojoj ljudskoj porodici i upozoriće svoje vlasnike u slučaju opasnosti.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za izrazito zdravu rasu, bez većih zdravstvenih problema i genetskih bolesti. Mogu biti skloni jedino infekcijama uha i alergijama. U svakom smislu pas za stan, nikako nije preporučljivo držati ga u dvorištu jer veoma loše podnosi hladnoću. Tokom zimskih meseci je obavezno obezbediti mu dodatni zaštitni sloj u vidu džempera ili jakne tokom redovnih šetnji. Dlaku je neophodno svakodnevno četkati, kako bi se sprečilo njeno mršenje. Skoro da se uopšte ne linja, ali je redovno šišanje obavezno.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Visok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Umereno prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umeren nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video: 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari