KAVKASKI OVČAR

  • Naziv rase: Kavkaski ovčar
  • Originalni naziv rase: KAVKAZSKAIA OVTCHARKA
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Kavkaski ovčar je rasa pre svega poznata po čuvanju stada, ali se u Evropi koristi i kao policijski pas. U Rusiji ga nazivaju kavkaski ovčar, u Evropi je on kavkaski pas ovčar, dok je u SAD poznat kao kavkaski planinski pas. Veran, izuzetno inteligentan i neverovatno odan  i pouzdan čuvar.

POREKLO

Preci Kavkaskog ovčara prema nekim izvorima potiču iz Azije. Na planinu Kavkaz, po kojoj i nose ime, naselili su se zajedno sa trgovačkim karavanima i nomadskim plemenima tog perioda. Zbog različite klime kao i reljefa na Kavkazu, nastali su različiti tipovi ove rase, neki sa dužom neki sa kraćom dlakom, neki isključivo napravljeni kako bi čuvali stoku na ravnicama, a neki grubljeg izgleda koji mogu da opstanu u surovim planinskim uslovima. Po završtku Drugog svetskog rata, najbolji primerci iz zemalja poput Gruzije i Jermenije su predavani u vojne odgajivačnice kako bi bili ukrštani sa drugim rasama. Vremenom su postali popularni i u Nemačkoj gde su imali zaduženje da čuvaju Berlinski zid, a u Rusiji su se koristili pre svega u vojsci i poliiji.

U današnje vreme su uglavnom porodični ljubimci, psi čuvari i čuvari imovine, mada ih u nekim oblastima pastiri i dalje koriste za svoja stada. Ova rasa je u današnje vreme najpopularnija u zamljama bivšeg Sovjetskog saveza gde se pokazala posebno korisnim u čuvanju imovine i teritorije.

IZGLED

Ova rasa psa pripada porodici molosa. Vrlo su razvijeni, snažni i jaki, što govori i njihova težina. Mužjaci dosežu težinu od 45 kg do 70 kg, dok su ženke okvirno 10% lakše. Visina je u rasponu od 64 cm do 72 cm.

Prema izgledu ova rasa se deli na 4 tipa:

Gergetski tip: ima grubu dlaku i dosta snažno telo, prekriveno dugačkom dlakom. Obično su šareni sa riđim i sivim pegama. Garbanski tip: poprilično grubog izgleda, sa kratkom njuškom. Oni su kratkodlaki, a dlaka im je riđe boje. Ovaj tip rase je ređi u odnosu na druge i spada u vrlo agresivne pse. Kazbekski tip: grubog ali lepog izgleda, proporcinalne građe. Uglavnom su tigraste boje. Ahalcihski tip: nastao je mešanjem tri navedena tipa, tako je genetski dobio od svakog po nešto. Ima jaku poddlaku i dugu dlaku, krupan je, mišićav. Dozvoljene boje su mrka, bela i boja slame.

za rase pasa

 

NARAV

Kavkaski ovčar nije preterano zahtevan pas. On je veoma inteligentan i vredan, najsrećniji će biti ukoliko radi odnosno ima neko zaduženje poput  čuvanja životinja ili privatne svojine. Važi za hrabrog psa koji zna brzo i na pravi način da reaguje u lošim situacijama. Prema strancima je izuzetno nepoverljiv, preporučljivo je da mu nepoznati ljudi ne prilaze jer prema njima može biti veoma agresivan. Ono što smatra svojim, bilo da je u pitanju porodica ili njegova  teritorija, braniće do poslednjeg daha. Kada je pas ove veličine u pitanju, naravno preporučuje se da se sa dresurom i socjalizacijom počne od što ranije dobi kako bi se iskorenilo svo potencialno negativno ponašanje. Sa dresurom budite uporni, jer ovaj pas može imati i tvrdoglavu crtu, ali jednom kada ga vaspitate, biće najbolji mogući čuvar do kraja života.

ZDRAVLJE I NEGA

Najbolje bi bilo da živi u kući sa velikim imanjem ili dvorištem. Neophodna mu je svakodnevna fizička aktivnost. Ima gustu vodootpornu dlaku i podlaku pa odlično  podnosi hladnoću, i bez problema će dremnuti čak i u snegu. Ovo ne znači da bi trebalo da ga ostavljate samog i vezanog u dvorištu dokom dužih perioda, osim ukoliko ne želite loše socijalizovanog psa. Kratkodlake vrste nisu zahtevne za održavanje, dok se kod dugodlakih podrazumeva često četkanje i redovno trimovanje dlake posebno u periodu linjanja.

Važe za zdravu rasu, ali kao i mnoge velike rase pasa mogu  biti skloni displaziji kukova. Takođe mogu razviti i kataraktu i patiti od gojaznosti. Ovo je pas koji spram svoje veličine zaista dosta jede u mladom dobu, ali  kao odrasla jedinka može imati i periode kada će danima odbijati hranu.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Umeren nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umeren nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari