BULMASTIF

  • Naziv rase: Bulmastif
  • Originalni naziv rase: BULLMASTIFF
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 51
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, Pinčeri i šnauceri, Molosi i Švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

Bulmastif je jedna od takozvanih „hibridnih“ rasa, nastao ukrštanjem Mastifa i Buldoga. Uz pravilnu dresuru, odličan pas čuvar staložene ćudi, veran prijatelj svoje ljudske porodice. Iako ga zbog njegove težine još nazivaju i Hulk među pasminama, ovo je rasa koja veoma uživa u zagrljajima i maženju. Jedan od poznatijih predstavnika ove rase bio je i pas iz legendarnog filma Roki.

POREKLO

Bulmastif je rasa nastala krajem 19og veka u Engleskoj. Nastao je pre svega zbog potrebe ljudi iz tog vremena da se odbrane od lovokradica. Bio im je potreban brz, veliki i snažan pas koji će biti sposoban da odbrani njihova velika imanja. Odgajivači iz tog perioda su došli na ideju da ukrste Mastifa i Buldoga kako bi dobili tražene osobine i nazvali ga Bulmastif. Od 1924. godine je proglašen čistom rasom i zvanično priznat kao posebna rasa.

bulmastif-rasa-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Snažne i veoma mišićave građe, prestaju sa rastom tek negde oko treće godine. Ova rasa je krupne građe, velikih kostiju, spuštenih ušiju, kratkog mišićavog vrata i kratke njuške. Prosečna visina za mužjake je od 63-70 cm, dok je prosek za ženke od 61-66 cm. Mužjaci su u proseku teški 50-59 kg, a ženke 45-54 kg. Dlaka im je kratka i može se javiti u tri boje: žuto-smeđa, crvenkasta i tamno narandžasta odnosno tigrasta boja. Na licu je dlaka uvek crne boje.

NARAV

Ukoliko se pravilno dresira može imati izuzetnu narav i temperament. Potreban mu je iskusan i autoritativan vlasnik koji će umeti da jasno pokaže ovom psu ko je „vođa čopora“. Ukoliko naiđe na nedovoljno dominantnog vlasnika Bulmastif može postati agresivan pas koji neće pokazivati ni poštovanje ni poslušnost. Međutim, ukoliko se pravilno trenira, i socijalizuje od ranih dana ovaj pas postaje samouveren, staložen i veoma lojalan i privržen kućni ljubimac. Ovi psi skoro da nikada ne laju, veoma su staloženi, i uljeze najčešće teraju samo svojim izgledom. Važe za odlične čuvare, a uješće samo ako mu je to jedini izbor. Odlično se slaže sa decom, voli da je okružen svojom ljudskom porodicom koji bi štitio do poslednjeg daha u slučaju da im zapreti opasnost. Nisu zaboravili originalnu ulogu svojih predaka, pa ukoliko imate ovog psa možete biti sigurni da je vaša imovina bezbedna. Mogu biti veoma teritorijalni.

bulmastif-rasa-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Bulmastif je snažan pas kome je potrebna svakodnevna fizička aktivnost kako bi ostao u formi. Pored redovnih šetnji na povodcu, poželjno je pustiti ih da se istrče. Njihova dlaka je kratka što je čini jednostavnom za održavanje. Linjaju se veoma malo, pa su u tom smislu savršeni za držanje u kući ili stanu. Potrebna im je raznovrsna ishrana, sa povećanom brigom o količini jer je ovaj pas sklon prejedanju. Veoma su osetljivi na vrućinu, važe za jednu od rasi koje najčešće pogodi toplotni udar. Pobrinite se da uvek vreme provodi u rashlađenom prostoru i da u najtoplijem delu godine ide u šetnje samo rano ujutru ili uveče.  Spada u izrazito zdrave rase pasa i ukoliko se nabavi od proverenog odgajivača i pravilno neguje, ne bi trebalo da ima nekih većih zdravstvenih problema.

gabriela petrović-bul mastif aki
foto: Gabriela Petrović – Aki

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Ne preterano razigran
* Odnos prema drugim psima: Suzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za teniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

za rase pasa

 

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, petmagazine.rs, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari