NaslovnaMAČKEBIRMANSKA MAČKA (SVETA BIRMA)

BIRMANSKA MAČKA (SVETA BIRMA)

  • Naziv rase: Birmanska Mačka (Sveta Birma)
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Srednje velika
  • Prosečan životni vek: 15-17 godina

Birmanska Mačka (Sveta Birma)Veoma umiljatog i elegantnog izgleda, prepoznatljiva pre svega po svom predivnom krznu i belim „čarapicama“ na šapama kao i izrazito plavim očima, skoro safirnog sjaja. Veoma druželjubiva maca, blage naravi koja se dobro slaže i sa drugim macama i sa psima. Lako se prilagođava na život u stanu, ne voli samoću.

POREKLO

birmanska-mačka
foto: Pixabay

Kao i kod mnogih rasa mačaka, postoji dosta legendi o nastanku i ove rase. Prema jednoj od njih ova maca je nastala u u budističkom hramu. Prema legendi je bela mačka zlatnih očiju prisustvovala smrti jednog od sveštenika i nakon što je njegova duša prešla u njeno telo, ova maca se preobrazila u macu sa tamnom glavom i safirno plavim očima. Ne zna se sa sigurnošću kako je ova rasa dospela na zapad, ali postoje pisani tragovi da je jedan par prokrijumčaren na brodu u Francusku. Mužjak je nažalost uginuo u putu, ali ženka je već bila skotna i donela je na svet leglo. Jedno od njenih mačića je prikazano 1926. u Parizu, i od tada je u Francuskoj ova rasa zvanično registrovana i priznata pod nazivom Sveta Birma. Tokom Drugog svetskog rata su bile na ivici izumiranja, ali su spašene od zaborava uspešnim ukrštanjem sa persijskom i sijamskom mačkom.

IZGLED

birmanska-mačka
foto: Pixabay

Ovo je rasa srednje veličine, mužjaci su u proseku teški od 4-5 kg, a ženke od 3-4 kg. Njihovi mačići se rađaju potpuno beli, tek nakon nekoliko nedelja života vrhovi njihovog krzna počinju da tamne. Punu boju u svom pravom intenzitetu stiču tek sa navršene dve godine. Kod ove rase postoji nekoliko boja odnosno kombinacija crna/tamnobraon, čokoladna, plava, lila, crvena, krem a postoje i tigraste Svete Birme. Prepoznatljive su posebno po svojim izrazito plavim očima, kao i belim šapama takozvanim „čarapicama“. Krzno im je srednje dužine, bez podlake, sjajno je i svilenkasto.

NARAV

Sveta Birma je veoma umljata mačka, blage naravi. Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici i uživa u igranju i spavanju u krilu svog vlasnika. Uživa da se igra, vesela je i lako se prilagođava životu u stanu. Odlično se slaže i sa decom i sa drugim ljubimcima.

ZDRAVLJE I NEGA

birmanska-mačka
foto: Pixabay

Kod ove rase nisu zabeleženi neki ozbiljniji zdravstveni problemi, važe za veoma zdravu i dugovečnu  rasu. Prosečni životni vek im je oko 15 godina. Potrebno je povesti računa o njihovoj ishrani, jer su  sklone gojenju, a pritom su vrlo probirljive kada je njihova hrana u pitanju. Iako ova rasa pripada polu-dugodlakim rasama, njeno krzno ne zahteva neku specijalnu negu, dovoljno im je četkanje jednom dnevno. Krzno im nije skoro uopšte sklono mršenju. Ono o čemu bi trebalo posebno povesti računa kada je ova rasa u pitanju je činjenica da ove mace jako loše podnose samoću i usamljenost, preporuka je da se drže u paru, ili da im se nabavi drugar neke druge mačije rase kako bi im pravio društvo.

Statistika
(od 1 do 5)

* Nivo energije: 2/5
* Nivo razigranosti: 3/5
* Odnos prema drugim ljubimcima:4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 4/5
* Nezavisnost: 2/5

Bonus video: 

Izvor: petfinder.com, njuska.com, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari