JAPANSKI BORBENI PAS – TOSA INU

  • Naziv rase: Japanski borbeni pas
  • Originalni naziv rase: Tosa
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri. molosi i  švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Tosa je neustrašiva rasa koja je još u doba Samuraja razvijana sa ciljem učestvovanja u borbama pasa. Poznati  su i pod nazivom Tosa Inu, japanski borbeni pas, japanski mastif i Tosa Ken. Teritorijalan pas, veoma privržen svojoj ljudskoj porodici i odličan pas čuvar.

POREKLO

Tosa ili Tosa Inu kako je poznatiji, je rasa pasa nastala na otoku Šikoku u mestu Tosa Van po kojem i nosi ime. Ljubitelji borbi pasa su želeli da naprave boljeg i agresivnijeg psa, kako bi dobili borbenijeg i snažnijeg borca. Tosa je nastao ukrštanjem Šikoku psa sa zapadnjačkim rasama. Korišćeni su buldozi, mastif, nemački gonič i nemačka doga. Prema nekim izvorima u finalnom miksu gena, korišćeni su i bernardinci i bulterijeri. Tosa je nastao oko 1854. godine i brzo je stekao veliku popularnost zbog svoje neizmerne hrabrosti kao i odličnih atletskih sposobnosti u borbama pasa. U Japanu se i dan danas, prema Tosa Inu ophode sa velikim poštovanjem i ova rasa važi za nacionalno blago, dok se u SAD drži kao pas čuvar i kućni ljubimac. U našoj zemlji je ova rasa veoma retka, i nabavljanje šteneta ove rase je poprilično velika investicija.

IZGLED

Japanski borbeni pas spada u velike i veoma snažne rase pasa. Veoma je okretan i atletski nastrojen uprkos svojoj ogromnoj težini.  Glava je velika, delimično klinastog oblika, sa karakterističnim naborima na čelu i opuštenim ušima koje padaju pored obraza. Telo mu je dugo i veoma mišićavo. Krzno je masivno i teško, a dlaka je kratka i ne linja se puno. Težina mužjaka se kreće od 38 kg do 90 kg. Ženke su  lakše i uglavnom ne prelaze težinu iznad 80 kg. Gornja granica visine za mužjake i ženke ne postoji. Javljaju se u nekoliko boja: žuta, žuto-crvena, boja kajsije, nijanse bordo – braon, a dopuštena je i tigrasta, pa čak i crna.

NARAV

Tosa Inu spada među veoma hrabre pse. Poseduje ogromnu izdržljivost na fizički napor i bol. S obzirom na to da su ovi psi stvarani za borbu pasa, nisu nikako dobar izbor za neiskusne vlasnike. Tose imaju snažan samostalni karakter i ličnost i zbog toga mogu pokazivati sklonost ka agresivnosti prema drugim psima, pogotovo prema psima istog pola. Izuzetno su dobri i smireni sa svojom porodicom, i veoma zaštitnički nastrojeni ka svojim ljudima.  Sumljičavi su prema strancima, što ih čini odličnim čuvarima i najčešće neće biti agresivni prema ljudima bez provokacije. Potreban im je dominantan vlasnik koji će umeti da se nosi sa svm osobinama ovog psa. Socijalizacija i trening moraju početi u što ranijem dobu, dok je Tosa još uvek štene, u suprotnom možete imati pune ruke posla i agresivnog psa. Ukoliko je pravilno socijalizovan, nećete imati problema ni sa decom ni sa drugim ljubimima, čak i mačkama. Ukoliko ga pravilno socijalizujete, nećete pronaći vernijeg i privrženijeg ljubimca. Izuzetno retko laje i Tosa Inu je pas koji bi dao svoj život da odbrani svog vlasnika.

ZDRAVLJE I NEGA

NIje mu neophodno mnogo kretanja, biće zadovoljan sa nekoliko dužih šetnji nedeljno. Može živeti u stanu, ali je preporuka da se drži u kući sa pristupom ograđenom dvorištu jer vole da imaju dosta prostora. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno je četkanje jednom nedeljno, i nešto češće u sezoni linjanja. Dok su štenci, neophodno je obezbediti im ishranu bogatu kalcijumom kako bi se izbegli potencijalni problemi sa kostima. Generalno, važe za zdravu rasu pasa, ali mogu se javiti problemi sa displazijom kukova i laktova, kao i torzija želudca.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari