PATULJASTI PINČ

  • Naziv rase: Patuljasti pinč
  • Originalni naziv rase: ZWERGPINSCHER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 70
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 14-15 godina

Patuljasti pinč je umanjena verzija nemačkog pinča. Spada u „mini“ rase idealne za držanje u stanu. Energičan je,  veselog karaktera i važi za veoma privrženog, hrabrog i vernog kućnog ljubimca.

POREKLO

Patuljasti pinč je poreklom iz Nemačke, mada postoje neki izvori koji tvrde da je originalno nastao u Engleskoj. U Nemačkoj je 1895. godine standardizovan kao rasa kakvom je danas znamo. Prvi put se zvanično pojavio na izložbi 1900. godine u Štutgartu. Nakon toga, američki uzgajivači ga odvode u SAD gde dosta brzo stiče popularnost i osnivaju Američki klub patuljastih pinčera. U današnje vreme veoma je popularan širom Evrope, pogotovo u Švajcarskoj, Belgiji i Francuskoj. Popularnosti ove rase dosta je doprinela i čuvena Coca-Cola reklama iz devedesetih godina koja je obišla  svet, a i činjenica da se ovaj pas zbog svoje malene veličine može jednostavno držati u stanu.

IZGLED

patuljasti-pinč
foto: Pixabay

Patuljasti pinč je umanjena varijanta nemačkog pinča. Četvrtaste i elegantne je građe sa kratkom i glatkom dlakom. Oči su mu tamne ovalnog oblika, uši visoko usađene i nošene uspravno. Prednje noge su ravne i snažne kao i ostatak njegovog tela. Dlaka im je uglavnom jednobojna i može se javiti u različitim nijansama braon boje, ali postoje i crne jedinke sa crvenim ili braon oznakama. Pinč spada u takozvane „mini” rase, u koje spadaju psi težine od jedne do deset kilograma. Sitan rast i elegantna figura ih na prvi pogled čine krhkima, međutim, oni važe za veoma otporne pse. Visina patuljastog pinča je od 25 cm do 31 cm dok ženke mogu imati nešto duže telo. Idealna težina za ovu rasu je od 3,5 do 5 kilograma.

NARAV

Patuljasti pinč je dosta živahan pas uravnoteženog temperamenta. Važi za prijatnog i vernog porodičnog ljubimca. Ovaj mali psić može biti izuzetno privržen deci, ukoliko su ona naučena na koji način pravilno da se ponašaju prema njemu. Na svaki vid grublje igre može reagovati agresivno. Može biti težak za dresuru, potreban mu je iskusan vlasnik, čvrstog karaktera kako bi se izbegao sindrom malog psa. Bez obzira na svoju malenu veličinu veoma je hrabar i uvek na oprezu pa važi za odličnog čuvara. Takođe, ako živite u ruralnoj sredini ne morate da se brinete oko miševa i manjih štetočina jer će ih ovaj mali pas zasigurno loviti.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Patuljasti pinč je zbog svog malog rasta idealan pas za držanje u stanu. Veoma su osetljivi na hladnoću pa ga nikako ne bi trebalo držati napolju, a u zimskim mesecima je obavezno obući mu džemerić ili neki dodatni sloj odeće kako bi se zaštitio od hladnoče tokom redovnih šetnji. Dlaka im se ne linja puno, dovoljno mu je četkanje par puta nedeljno. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni atrofiji rožnjače, legpertesonovoj bolesti i slepilu. Veoma su dugovečni i uz pravilnu negu mogu živeti i duže od 15 godina.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari