NaslovnaPSIKAVALIJER ŠPANIJEL KRALJA ČARLSA

KAVALIJER ŠPANIJEL KRALJA ČARLSA

  • Naziv rase: Kavalijer Španijel Kralja Čarlsa
  • Originalni naziv rase: Cavalier King Charles Spaniel 
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 19
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9, psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Mali Pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Kavalijer španijel Kralja Čarlsa je mali pas, prepoznatljivog dugog i mekanog krzna, koji je ime dobio po kralju Čarlsu. Pas koji će se odlično prilagoditi životu bilo u stanu, bilo u kući. Odličan ljubimac za ljude sa decom, nežnog karaktera, veoma živahan, uravnotežen i dobroćudan.

POREKLO

Male rase pasa a naročito Španijela su vekovima popularne u Engleskoj, pre svega zbog zabrane lova sa psom višim od 28 cm koja je važila u XI veku. Tako je nastao patuljasti španijel u Velikoj Britaniji. Nekoliko vekova kasnije postaje popularan kao kućni ljubimac, a ne kao lovački pas. Kasnije, ukrštanjem sa pekinezerima i pugovima nastaje pas koji je danas poznat kao Kavalijer. Španijel je bio čest gost dvora pa je tako dobio i ime Kavaljier Kralja Čarlsa. Zanimljivo je da je  kralj Čarls II izdao naredbu da ovom psu ne sme biti zabranjen ulaz u bilo koju ustanovu, uključujući i Parlament. Ovaj naredba je na snazi i dan danas.

kavalijer-španijel-kralja-čarlsa-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Kavalijer Španijel Kralja Čarlsa je prema standardu visok između 29 i 33 cm, i težak između 5,5 i 8,5 kg. Ima okrugle tamne oči, koje su jedna od najizraženijih crta lica. Uši su dugačke, obrasle dugim svilenkastim krznom kao i ostatak njegovog tela. Javlja se u nekoliko boja: rubin (mahagoni crvenkasta), crno-krem, trobojni (crno-belo-krem) i najčešće sa kestenjastim zonama na beloj podlozi. Ima ravna leđa i kratko veoma čvrsto telo, važi za psa sa lakim, elegantnim korakom.

NARAV

Živahan, veseo i radostan pas koji skoro uvek maše repom. Privrženi su svom vlasniku, i uživaju da se izležavaju u njegovom krilu. Takođe veoma vole prirodu kao i odlaske na izlete. Mogu biti malo teži za treniranje, potrebno je posvetiti im dovoljno vremena i strpljenja, ali pre svega naredbe moraju biti nežne, nikako grube. Na takvo ponašanje će Kavalijer najbolje reagovati. Dobro se slažu sa decom kao i sa drugim kućnim ljubimcima. Loše podnose samoću, pa nikako nije preporučljivo da se ostavljaju sami tokom dužih vremenskih perioda. Odličan su izbor za držanje u stanu, ali najsrećniji su ukoliko imaju makar malo dvorište u kome mogu slobodno trčkarati i istraživati uz pomoć svog savršenog čula sluha i njuha.

kavalijer-španijel-kralja-čarlsa-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Kavalijer je sklon oboljenjima kičmene moždine, iščašenjima kolena, različitim infekcijama najčešće ušiju. Mnogo vole da jedu, pa je o njihovoj ishrani potrebno povesti posebnu pažnju, jer su kao rasa skloni gojaznosti. Što dalje može dovesti do displazije kukova i drugih dodatnih zdravstvenih problema.

za rase pasa

Što se nege tiče, njegovom dugom i mekanom krznu je potrebna redovna nega. Obavezno je četkanje nekoliko puta nedeljno, posebno tokom perioda linjanja. Dlaka je svilena i dosta tanka, pa je sklona mršenju. Oči i uši je potrebno redovno kontrolisati, kako bi se uočili prvi znakovi moguće infekcije. Loše podnose vrućinu, pa povedite računa da je vaš pas tokom najtoplijeg dela dana zaštićen od najvećih vrućina. Redovne šetnje se podrazumevaju.

Statistika


* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Visok
* Odnos prema drugim psima: Sudržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno
* Tolerancija na vrućinu:  Niska tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, njuskica.wordpress.com, paszavas.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari