NaslovnaPSIBUL TERIJER

BUL TERIJER

  • Naziv rase: Bul Terijer
  • Originalni naziv rase: ENGLISH BULL TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 62
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Bul terijer je prepoznatljiv pre svega po svom specifičnom „jajastom“ obliku glave. Srednje veličine, čvrste i stamene građe, mišićav i veoma energičan. Uprkos strašnom izgledu i velikoj snazi, veoma privržen svom vlasniku, odličan pratilac aktivnim vlasnicima koji se bave sportom.

bul-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Okvirno 1830. godine, borbe između buldoga i bikova bile su veoma popularne u Engleskoj pa su prema nekim zapisima njihovi organizatori rešili da naprave potpuno novu rasu za borbu, koji bi bila jednako ili više agresivna, ali dosta okretnija od buldoga. Ukrštali su ih sa terijerima, dalmatinskim psom i još nekim rasama kako bi dobili tražene karakteristike. Najveći doprinos razvoju bul terijera dao je Džems Hinks u 19. veku. On je daljim ukrštanjem napravio belog bul terijera, i ta boja je bila najzastupljenija kod ove rase sve do Drugog svetskog rata kada su se pojavili primerci u drugim bojama. Prvi primerci nisu  imali specifičan jajasti ili „downface“ izgled glave, za ovu karakteristiku su odgovorni sinovi Džemsa Hinksa, koji su nakon njegove smrti nastavili dalje da razvijaju rasu. Bul terijeri, kakve ih danas znamo, su prvi put zvanično predstavljeni u Birmingemu 1862. godine, a Klub bul terijera je osnovan 1887. godine.

Bitno je napomenuti da ova rasa postoji i u minijaturnom obliku, u današnje vreme se vodi kao posebna rasa sa svojim brojem standarda. Za popularnost minijaturne rase zadužen je najviše pukovnik Ričard Glin, koji je i osnovao klub minijaturnih bul terijera 1938. godine.

za rase pasa

 

Zanimljiva činjenica je da je u Nemačkoj,  Španiji i Irskoj zakonom zabranjeno  držanje pasa ove rase, dok su u ostatku sveta iz godine u godinu sve popularniji.

IZGLED

Bul terijer je, pre svega prepoznatljiv zahvaljujući svom neobičnom obliku glave koji podseća na jaje.  Nije mnogo veliki rastom, ali ima veoma snažno, zategnuto i mišićavo telo. Uši su mu uspravne, a oči kose i trouglastog oblika. Visina se kreće od 50 do 55 cm, a težina od 20 do 25 kg. Visina minijaturnog bul terijera ne bi smela da prelazi 36,5 cm, dok im se težina kreće od 11 do 15 kg. Dozvoljene boje su bela, bela i žutosmeđa, tigrasto-bela, trikolorna.

bul-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Nažalost, u današnje vreme i dalje vladaju brojne predrasude prema ovoj rasi, i mnogi ih i dalje smatraju za veoma agresivne. Ono što je činjenica jeste da ovo nije pas za neiskusne vlasnike, njegov potencijalni vlasnik mora biti veoma dosledan sa dresurom i socijalizacijom, veoma strpljiv i dominantan. Sa dresurom i socijalizacijom se mora početi od „malih šapa“, jer kada ovaj pas potpuno odraste veoma ga je teško trenirati. Bul terijer je veoma inteligentan, relativno brzo uči, ali može biti i tvrdoglav. Ako se pravilno dresira biće veran ljubimac, izuzetno privržen svom vlasniku. Imaju beskrajnu energiju i dobro će se slagati sa starijom decom, dok za porodice sa malom decom nisu dobar izbor. Generalno se  dobro slažu sa drugim životinjama suprotnog pola, ali kod mužjaka može doći do izražene želje za pokazivanjem dominacije. Odlični su čuvari, svoju porodicu će uvek upozoriti na opasnost lajanjem, i srčano braniti ukoliko se ukaže potreba za tim. Nije preporučljivo ostavljati ih dugo same, potreban im je vlasnik koji im se može adekvatno posvetiti. Odličan su pratilac za aktivne ljude koji se bave trčanjem ili sportom.

ZDRAVLJE I NEGA

Kod bul terijera dlaka je sjajna, kratka i ravna, dovoljno im je četkanje jednom nedeljno, osim u sezoni liinjanja kada se moraju četkati svakodnevno. Pored toga, preporuka je da svom  ljubimcu redovno kontrolišete nos, usnu duplju, uši, oči kao i da se povede posebno pažnja o pravilnoj nezi noktiju i zuba. Nije im potrebno često kupanje, osim ako se ne isprljaju napolju možete ih bez problema očistiti vlažnom krpom. Ovo nije pas za dvorište, jer jako loše podnosi hladnoću, tokom zimskih meseci je obavezno obezbediti mu jaknu ili džemperić pri izvođenju napolje. Redovne šetnje, kao i fizičke aktivnosti se podrazumevaju.

Kao rasa generalno važe za veoma zdravu, ali mogu biti skloni problemima sa srcem i zglobovima. Takođe, kao i mnoge bele rase mogu biti sklone gluvoći.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Viskok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održvanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari