NaslovnaRase pasaKINESKI ĆUBASTI (KUKMASTI) PAS

KINESKI ĆUBASTI (KUKMASTI) PAS

  • Naziv rase: Kineski ćubasti (kukmasti) pas
  • Originalni naziv rase: CHINESE CRESTED DOG
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 79
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Kina (patronat Velika Britanija)
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 13-18 godina

Kineski ćubasti (kukmasti) pas je mali pas vrlo specifičnog izgleda. Dobro se slaže sa drugim ljubimcima kao i sa decom. Pogodan za život u stanu kao i za ljude sklone alergijama na pseću dlaku.

POREKLO

Ne zna se tačno poreklo ovih pasa, ali neki izvori tvrde da su ih nekada čuvale porodice kineske dinastije Han. U to vreme su uzgajani kako bi čuvali trezore i bogatsva svojih vlasnika, a oni veći primerci su korišćeni kao lovački psi. U periodu od 1885. do 1926. godine su bili viđeni na brojnim izložbama u Americi, a nakon toga im se skoro izgubio trag tokom perioda od 50 godina. U današnje vreme važi za popularnog kućnog ljubimca zbog svog odličnog karaktera kao i malog rasta.

IZGLED

kineski-ćubasti-kukmasti-pas-rase-pasa-moj-ljubimac-info (2)
foto: Pixabay

Kineski ćubasti pas je veoma mali pas specifičnog izgleda. Mišljenja o njegovom izgledu su podeljena, širom sveta pobeđuje na takmičenjima i najlepših a i najružnijih pasa. Poseduje malu glatku i zaobljenu glavu, dok im je lobanja izdužena. Njuška je suva i sužava se idući ka vrhu sa jasno izraženim stopom. Oči su tamne i postavljene široko po strani, a usne su suve i vrlo tanke. Uši su velike i nošene uspravno a vrat je tanak i izuzetno dug. Telo je kod ovog psa gipko, srednje dužine sa ravnim leđima i prilično širokim i dubokim grudnim košem za psa ove veličine. Noge su tanke i duge sa dobro zaobljenim šapama. Prema izgledu krzna postoje dva tipa: golokožni i dugodlaki ćubasti pas. Prvi su mestimično po telu prekriveni tankom i kratkom dlakom a dugodlaki nemaju dlaku po celom telu, ali tamo gde je imaju ona je svilenkasta, prava i vrlo duga. Dozvoljene su sve boje. Prosečna visina mužjaka se kreće između 28 i 33 cm, a ženki između 23 i 30 cm. Težina dosta varira od psa do psa, ali se u proseku kreće između 2 i 5,5 kg.

NARAV

Kineski ćubasti pas je živahan, brz i razigran psić. Obožava da skače, trči, kopa rupe kao i da se penje na razne prepreke. Izuzetno su vezani za ljude i vole uvek biti okruženi svojom porodicom. Nežni su, vole da se maze kao i da provode vreme u krilu svog vlasnika. Odlično se slažu sa drugim ljubimcima, čak i mačkama. Vole decu i uopšte nisu agresivni. Prilagodljivi su, blagog karaktera i nisu lajavi zbog čega ih mnogi i uzimaju kao kućnog ljubimca.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas je poprilično zahtevan za negu. Često ima problema sa zubima i vilicom. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na ispadanje mlečnih zuba i razvoj novih kako ne bi došlo do deformiteta sa vilicom. Takođe, zubi im se dosta kvare pa je potrebno povesti dosta računa o higijeni usne duplje. Mogu imati problema i sa očima kao i alergije na mnoge vrste hrane. Nokte na šapama je potrebno redovno skraćivati a koža tela im je izuzetno osetljiva, tanka i nežna pa je krema sa zaštitnim faktorom obavezna tokom letnjih meseci prilikom svakog izlaska napolje. Zimi je neophodno utopliti ga, jer je zbog nedostatka dlake izuzetno osetljiv i na hladnoću. Iako mali rastom, potrebno mu je dosta fizičkih aktivnosti jer je dosta energičan. Generalno su veoma čisti, bez mirisa i nisu podložni krpeljima i buvama. Pogodni su za ljude sklone alergijama. Dugodlake primerke je potebno redovno četkati.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari