KUVAS

  • Naziv rase: Kuvas
  • Originalni naziv rase: KUVASZ
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Mađarska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 13-14 godina

Kuvas je jedna od najstarijih pastirskih rasa koji izgledom veoma podseća na vuka. Zbog svog gustog belog krzna veoma je otporan na hladnoću, odličan čuvar, veoma zaštitnički nastrojen prema svom vlasniku i njegovoj svojini. Može biti tvrdoglav, nije za neiskusne vlasnike.

POREKLO

Kuvas se smatra originalnom rasom pasa i važi za jednu od najstarijih pastirskih vrsta. Prema nekim kinolozima postojao je još u doba Huna na teritoriji Mađarske. Prema drugim izvorima stigao je iz Turske tokom najezde mongolskih naroda.  Koristio se kao pastirski pas pre svega zbog svoje sposobnosti da odbrani stado i imanje svog vlasnika od medveda i vukova. Kasnije je počeo da se koristi i kao vojni i policijski pas u zemlji svog nastanka. U današnje vreme se pretežno koristi kao službeni pas, ali sve češće i kao porodični ljubimac.

IZGLED

Kuvas ima oči braon boje i bademastog oblika, a njuška je kod ove rase srednje veličine. Uši su blago savijene, a telo  je snažno i proporcionalno. Dlaka mu je izrazito bele boje, veoma gruba i talasasta a usne, njuška i kapci su mu uvek crne boje. Sve u svemu jedan izdržljiv, mišićav i moćan pas koji izgledom podseća na vuka. Visina mužjaka se kreće 71 do 75 cm, a visina ženke od 66 do 70 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 40 do 52 kg, a kod ženke od 30 do 42 kg.

za rase pasa

NARAV

Kuvas može biti veran, odan i strpljiv ljubimac, ali nije za svakoga. Zbog toga što je kao rasa prvobitno bio odgajan kao čuvar, može biti dosta rezervisan i sumnjičav prema strancima. Ovaj pas je  veoma inteligentan, ali izrazito težak za dresuru. Njegova prirodna nezavisnost može učiniti obuku veoma izazovnom, čak i  za iskusne vlasnike. Vlasnik tokom dresure mora biti veoma strpljiv i dosledan, i dresuri i socijalizaciiji mora pristupiti bez straha od rane mladosti ovog psa.  Ukoliko pas oseti grubost ili nedoslednost u obuci može pokazati neželjena ponašanja, a s obzirom na veličinu ovog psa to nikako nije preporučljivo. Veoma je zaštitnički nastrojen prema bilo čemu što smatra svojim, bilo to stado ovaca, njegov vlasnik ili deca. Sa decom će se dobro slagati ukoliko su odrasli zajedno, mada se ne preporučuje za porodice sa veoma malom decom. Prema drugim životinjama može pokazivati agresivnost, pogotovo prema drugim mužjacima.

ZDRAVLJE I NEGA

Kuvas definitivno nije pas za stan, potrebno mu je dosta prostora kao i fizičkih aktivnosti. Preporuka je da se drži u kući sa pristupom velikom dobro ograđenom dvorištu kao i da se pored svakodnevnih šetnji redovno vodi na poduže istrčavanje. Njegova bela dlaka, uprkos svetloj boji nije zahtevna za održavanje jer poseduje prirodna ulja koje mu pomažu da dlaka ostane čista. Potrebno mu je četkanje par puta nedeljno i kupanje najviše dva puta godišnje. Njegovo gusto krzno ga štiti od spoljnih uticaja, pa ovom psu zbog toga najviše prija hladno vreme. Najčešće bolesti karakteristične za ovu rasu su displazija kukova, osteohondritis, Von Vilbrandovo oboljenje i torzija želuca.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari