NaslovnaPSIMANČESTER TERIJER

MANČESTER TERIJER

  • Naziv rase: Mančester terijer
  • Originalni naziv rase: MANCHESTER TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 133
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri, Sekcija 1 – Visokonogi terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 14-16 godina 

Mančester terijer je jedna od starijih vrsta terijera, kako mu i samo ime kaže nastao je u Mančesteru. Originalno uzgajan kao lovac na štetočine, u današnje vreme veran ljubimac prikladan za aktivne ljude koji vole da provode vreme u prirodi, kao i porodice sa decom.

POREKLO

Prema nekim izvorima među precima mančester terijera nalazi se i čuveni vipet. Odgajao se kao lovac na pacove i ostale manje štetočine u čemu je bio odličan. Prvi put se spominje u pisanom obliku u knigama iz 16. veka. Ubijanje pacova je dostiglo svoj vrhunac sredinom 19. veka pa je ovaj pas u tom periodu bio veoma popularan. Tadašnje izložbe pasa su se održavale u pabovima, što je bilo nedeljno dešavanje u Mančesteru gde se ovaj pas izdvojio po svojim lovačkim kvalitetima. Upravo zbog toga je na kraju i dobio naziv mančester terijer.

IZGLED

Mančester terijer se ubraja među pse srednje veličine. Ima kompaktno i mišićavo telo, dugačak vrat, male visoko postavljene uši i kratak rep. Oči su mu tamne boje, bademastog oblika. Poseduje kratku, sjajnu i veoma glatku dlaku crne boje sa žuto-smeđim delovima. Idealna visina u grebenu za mužjake iznosi 41 cm , a za ženke 38 cm. Prosečna težina se kod ovog psa kreće između 8 i 10 kg.

za rase pasa

NARAV

Mančester terijer je vrlo inteligentan pas. Živahan je, brzo uči, hrabar je i izdržljiv što dosta olakšava dresuru. Oprezan je prema strancima, obožava da laje i pravi galamu, što ga čini odličnim čuvarom, ali nekim vlasnicima može predstavljati problem. Dobro se slaže i sa decom i sa drugim životinjama ukoliko je pravilno socijalizovan. Sa dresurom i socijalizacijom se mora krenuti rano, njegov temperament zahteva iskusnog vlasnika. Sa manjim životinjama mu ne bi trebalo verovati, jer ovaj pas ima jak lovački instinkt. Kao ljubimac je veran svom vlasniku, privržen i najbolje će se složiti sa porodicom koja svoje vreme voli da provodi aktivno u prirodi.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas je veoma aktivna rasa kojoj je potrebno dosta i fizičke i mentalne aktivnosti. Obožava da provodi vreme napolju, okružen svojom ljudskom porodicom, ali može živeti i u stanu ukoliko mu se obezbedi dovoljno svakodnevnih aktivnosti. Potrebno je obezbediti mu ograđeno i sigurno mesto za igru i trčanje. Njegova dlaka je veoma zahvalna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Ovom psu je retko potrebno kupanje, a možete ga prebrisati i vlažnom krpom ukoliko se isprlja. Kao rasa su veoma zdravi i dugog životnog veka, ali u retkim slučajevima mogu biti skloni glaukomu i  Von Willebrandonovoj bolesti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari