NaslovnaPSIMALI BRABANSON

MALI BRABANSON

  • Naziv rase:  MALI BRABANSON
  • Originalni naziv rase: PETIT BRABANCON
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9- Psi za pratnju i razonodu, sekcija 3
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 10-15 godina

Mali Brabanson je nastao u Belgiji. Van rodne Belgije je retka rasa, mali je rastom. Odličan je izbor za porodice sa decom. Izuzetno privržen svojoj ljudskoj porodici, poseduje specifičan lavež koji voli često da koristi.

POREKLO

Mali brabanson spada u pse za pratnju i razonodu. Potiče od malog oštrodlakog psa „Smousje“ koji je dugo vekova postojao na teritoriji Brisela. Brabanson je bio dosta popularan među bogatijim slojevima društva, predstavljao je statusni simbol tog vremena. U današnje vreme nije česta rasa, ali je i dalje popularan u rodnoj Belgiji.

IZGLED

U pitanju je pas malog rasta, ali mišićav i proporcionalan. Poseduje kratku i glatku dlaku, grubu na dodir. Dozvoljene boje su sve nijanse crvene ili crne boje sa paležom. Prosečna težina ovog psa se kreće između  3,5 i 6 kg, a prosečna visina između 18 i 20 cm. S tim što su ženke ove rase sitnijeg rasta i lakše u odnosu na mužjake.

NARAV

Mali brabanson je živahne i vesele prirode. Izuzetno privržen i nežan prema svom vlasniku kao i ljudskoj porodici. Iako mali, važi za dobrog čuvara, oprezan je prema strancima a svog vlasnika će uvek upozoravati na opasnost neprekidnim lajanjem. Nije agresivan, dobar je izbor za porodice sa decom. Važe za inteligentnu rasu, za dresuru nije težak. Preporuka je da se koristi dresura uz pomoć pozitivnih metoda jer ovaj pas ne reaguje dobro na grubost bilo koje vrste.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas se odlično prilagođava životu u stanu. Nije mu neophodno mnogo prostora, uglavnom je aktivan u zatvorenom prostoru, ali zbog njegove male veličine ni najmanji stan mu neće predstavljati problem. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. Važe za generalno zdravu rasu, ali su osetljivi na toplotu, pa ih ne bi trebalo izvoditi napolje tokom najtoplijeg dela dana. Takođe, posebnu pažnju je potrebno obratiti na higijenu ušiju i očiju ovog psa kako bi se sprečile moguće infekcije.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednjji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Niska tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari