MALTIPU

  • Naziv rase: Maltipu
  • Originalni naziv rase: Maltipoo
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Maltipu je mešanac maltezera i toy pudle, neodoljivog izgleda i malih dimenzija. Važi za odličnog kućnog ljubimca, koji se može odlično slagati kako sa decom tako i sa starijim ljudima. Nezahtevan, lak za dresiranje i idealan za držanje u stanu.

POREKLO

Maltipu je nastao ukrštanjem maltezera i toy pudle na teritoriji SAD tokom devedesetih godina, mada njegova popularnost raste vrtoglavom brzinom i u ostatku sveta. Ovo je jedna od rasa pasa za koju se koristi izraz „dizajnirani“ pre nego mešanac, jer je rasa nastala ciljanim ukrštanjem kako bi se dobio hipoalergijski pas koji se skoro uopšte ne linja. Nisu još uvek zvanično priznati kao rasa, ali postaju jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom sveta.

IZGLED

Maltipu se rađa u skoro svim bojama, u zavisnosti od boje njihovih roditelja, mogu biti beli, krem, aprikot, braon ili u kombinaciji ovih boja. Takođe nije neobično da se u okviru istog legla nađu štenci različitih boja. Visina ovog preslatkog mešanca se kreće do 20 cm, a težina od 2 do 9 kg. Prepoznatljiv po svom mekanom i nežnom krznu, koje je hiperalergeno i koje se veoma malo linja.

maltipu-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Poput rasa od kojih su nastali, Maltipu su veoma mazni, nežni i privrženi ljubimci. Važe za veoma empatične, što ih može činiti odličnim terapeutskim psima. Privrženi su svojoj ljudskoj porodici, odlično će se slagati i sa starijim osobama i sa malom decom starijom od 6 godina. Nazivaju ga i „lopticom punom ljubavi“ koja će se se uklopiti u svaki dom. Loše podnose samoću, pa ih nemojte dugo ostavljati same. Mogu biti veoma lajavi, što nekim vlasnicima može predstavljati problem, ali imajte na umu da će uvek svoju porodicu upozoriti na potencijalnog uljeza i braniti na sve moguće načine, bez obzira na svoju malenu veličinu. Laki su za treniranje, podjednako vole jurnjavu za lopticom kao i izležavanje na kauču.

za rase pasa

 

ZDRAVLJE I NEGA

Veoma se malo linjaju, ali im je potrebno svakodnevno četkanje kako ne bi došlo do mršenja dlake. Takođe, preporuka je da se kupa minimum jednom mesečno.

Kao rasa su skloni gojenju, važe za veoma alavu rasu pa je zbog toga potrebno povesti računa o njihovoj ishrani. Preporuka je da im se daje veći broj manjih obroka tokom dana, kao da im se obezbedi dovoljna količina fizičke aktivnosti. Takođe, zbog svoje senzibilnosti mogu patiti od separacione ankscioznosti (straha od odvajanja) ukoliko ih njihov vlasnik ostavi same tokom dužeg vremenskog perioda.

Bonus video:

Izvor: petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari