NaslovnaRase pasaMAREMANO ABRUCEŠKI PASTIRSKI PAS

MAREMANO ABRUCEŠKI PASTIRSKI PAS

  • Naziv rase: Maremano Abruceški pastirski pas
  • Originalni naziv rase: CANE DA PASTORE MAREMMANO-ABRUZZESE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1- Pastirski psi i psi terači stoke A
  • Poreklo: Italija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Maremano je rasa poreklom iz Italije, odličan čuvar veran svom vlasniku i porodici sa kojom živi. Zbog svoje veličine i guste dlake bele boje, izgledom dosta podseća na manjeg polarnog medveda.

POREKLO

Maremano Abrucerski pastirski pas ili Marema kako je poznatiji vodi poreklo iz Italije, iz predela po kojem i nosi ime. On je u području Toskane i Abrucije čuvao stada ovaca, što i danas čini, doduše u manjoj meri. Pas koji podseća na maremu se može pronaći u staroj rimskoj literaturi iz 15. veka. Iako se ova rasa ubraja u najstarije rase sa Apenina, marema je tek u skorije vreme dobio pravo priznanje zaslugom engleskih ljubitelja pasa. Italijanski kinološki savez ga je tek 1958. priznao pod sadašnjim imenom.

IZGLED

Marema je snažan, ogroman i skladno građen pas. Dužina tela je veća u odnosu na visinu, a njegovo bogato belo krzno je ravno i uz telo. Dlaka je kraća u predelu glave i na prednjem delu nogu, dok je na ostatku tela vidno duža. Marema je uvek bele boje, ali se žućkaste do svetlo narandžaste nijanse tolerišu. Poseduje veliku i ravnu glavu, konusnog oblika koja podseća pomalo na glavu polarnog medveda. Uši su trouglaste i dobro naležu na glavu. Oči su oker ili kestenjasto smeđe boje, i male su u odnosu na veličinu ostatka psa. Vrat je nešto kraći, izuzetno jak, bez podbradka i vrlo mišićav. Rep je takođe jak, nisko postavljen i pokriven gustom dlakom. Prosečna težina mužjaka se kreće između 35 i 45 kg, a težina ženki između 30 i 40kg. Što se visine tiče, mužjaci su prosečno visoki između 65 i 73 cm, dok su ženke nešto niže sa visinom između 60 i 68 cm.

NARAV

Izuzetan čuvar, inteligentan i vrlo nežan prema poverenom stadu. Odlučan, hrabar, lojalan svom vlasniku i porodici sa kojom živi. Nepoverljiv je prema strancima i zahteva ranu socijalizaciju zbog svoje ogromne veličine. Marema je pravi radni pas, i biće najsrećniji kada rada bilo da čuva svoju porodicu ili stado od potencijalnih uljeza. Potrebna mu je čvrsta ruka i iskusan vlasnik, ali ne podnosi prisilu i strog uzgoj.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas najradije vreme provodi na otvorenom prostoru, gde voli i da spava. Hladnoća mu ni najmanje ne smeta, definitivno nije pas za držanje u stanu ili kući. Što se nege tiče, uopšte nije zahtevan osim što je psu ove veličine potrebna poveća količina hrane. Kupanje ove rase se ne preporučuje, a belina krzna se može održavati suvim sredstvima za čišćenje dlake. Potrebno mu je redovno četkanje metalnom četkom kako bi se uklonili mrtvi slojevi opale dlake. Generalno važe za zdravu rasu, ali mogu patiti od displazije kuka i lakta, kao i glaukoma, hronične infekcije uha, gojaznosti i nadimanja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Izuzetno nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari