NaslovnaZANIMLJIVOSTIMAREMANO - ČUVARI BEBA PINGIVNA

MAREMANO – ČUVARI BEBA PINGIVNA

U Australiji na Srednjem ostrvu, na jugoistoku zamlje u blizini obale Viktorije već nekoliko godina se odvija jedan vrlo zanimljiv eksperiment. Nekoliko primeraka pasa rase maremano abruceški pastirski pas čuva i štiti bebe pingvina kako bi sačuvalo ovu prelepu ugroženu vrstu od izumiranja.

Ovaj eksperiment je započeo 2006. godine i od tada 6 snežno belih maremano pasa čuva bebe malih pingivna. Mali pingvini su najmanja od svih vrsta pingivna, i godinama unazad su ugroženi od strane brojnih predatora koji su bebe ovih pingivina godinama nemilosrdno lovili. Tokom 90-tih godina je kolonija ovih pingvina na ostrvu brojala oko 700 jedinki, dok je 2005. godine taj broj pao na svega 10. Zbog toga je država rešila da reaguje ovim zanimljivim eksperimentom.

Psi koji su dobili zaduženje čuvara su stigli iz poznate odgajivačnice u Melburnu, jer su njihovi vlasnici znajući njihov zaštitnički stav predložili ekolozima da baš njihovi psi prođu specijalu obuku potrebnu za ovakvo zaduženje. Od dolaska ovih četvoronožnih zaštitnika na ostrvo nisu uočene crvene lisice koje su ranije bile glavna pretnja ovoj koloniji i broj pingvina je od tada u konstantnom porastu. Ovi divni čuvari od 2006. godine patroliraju ostrvom u prslucima  brane bebe pingvina od svih predatora.

Šest pasa rase maremano je prošlo obuku i do sada učestvovalo u ovom zadatku od izuzetne važnosti. Psi su još od „malih šapa“ socijalizovani sa bebama pingvinima i odraslim jedinkama tako da oni budno motre na sve potencijalne grabljivice. Ovo je vrlo bitno jer odrasli pingvini ostavljaju svoje bebe na plaži uz obalu dok idu u lov na ribu na velikim dubinama. Zahvaljujući pomoći ovih divnih pasa, bebe su sada bezbedne, a pored plaže na kojoj pingivni borave sa svojim bebama i jajima je postavljena i dodatna tabla na kojoj piše da je posetiocima pristup zabranjen.

 

Više o ovoj divnoj rasi možete pročitati na linku.

Izvor: facebook.com/middleislandpenguins, petmagazine.rs

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari