NaslovnaRase pasaMEKSIČKI BEZDLAKI PAS XOLO

MEKSIČKI BEZDLAKI PAS XOLO

  • Naziv rase: Meksički bezdlaki pas
  • Originalni naziv rase: Xoloitzcuintli
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 143
  • Poreklo: Meksiko
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 15-20 godina

Xolo ili meksički bezdlaki pas je stara rasa, nastala verovatno genetskom mutacijom. Specifičnog izgleda i mirnog karaktera ovaj pas može postati odličan kućni ljubimac svima koji reše da ne sude na prvi pogled na osnovu izgleda o ovoj rasi. Važi za odličnog čuvara, ne voli biti usamljen, najčešće se vezuje samo za jednu osobu. Prema nekim verovanjima poseduje isceliteljske moći, u Centralnoj Americi su poznati kao „psi lekari“ jer toplota njihovog tela pomaže ljudima u izlečenju artritisa i drugih bolesti.

POREKLO

Za razliku od mnogih drugih rasa, xolo se smatra prirodno napravljenom rasom, nastalom kao rezultat genetske mutacije. Prema nekim navodima njihovi preci su bili psi koji su pratili migracijske narode preko teritorije Beringa – od Azije do Novog sveta, kao i da pripadaju civilizaciji pre Kolumba. Njihovo ime potiče od aztečkog božanstva Xolotl (bog vatre i podzemnog sveta) i reči tzcuintli (astecka reč za psa). Verovalo se da imaju isceliteljske moći. Prolazili su kroz razne periode popularnosti a poznato je da je AKC priznao prvog psa ove rase 1887. godine. Mnogi umetnici poput Fride Kalo su ih prikazivali u svojim umetničkim delima, ali su u jednom periodu postali toliko malobrojni da ih je AKC odjavio kao rasu 1959. godine. Bili su na granici izumiranja, a danas ih ima oko 30 000 u celom svetu i važe za nacionalno blago Meksika. AKC ih je 2011. godine vratio kao rasu i trenutno se ubrajaju među popularnije i skuplje štence.

za rase pasa

IZGLED

Prepoznatljiv pre svega zbog odsustva dlake, ova retka pasa nikako ne može ostati neprimetna kada ga vidite. Postoje potpuno bezdlake jedinke, a postoje i jedinke koje imaju malo dlake na vrhu repa i glave. Na prvi pogled, njegov izgled nije baš najprivlačniji zbog naboranog čela, neobičnih očiju i repa. Međutim, kada se bolje zagledate, primećuje se da ga krasi dostojanstveno držanje i izvajano telo. Glava i vilica su izdužene, oči mogu varirati od žute do crne boje, dok uši nosi uspravno. Visina mužjaka se kreće od 51 do 76cm, a težina od 11 do 27kg, dok su ženke nešto niže i lakše. Mogu se javiti u raznim bojama poput crne, tigraste, tamno braon, bronzane i bakarno bele.

NARAV

Odrasli Xolo je veoma smiren pas, dosta nepoverljiv prema strancima. Veoma retko laje bez razloga, dobar je čuvar i jasno će upozoriti svog vlasnika na opasnost. Najčešće se vezuje za jednog člana porodice, odnosno bira ga kao svog omiljenog, ali i ostalima će posvećivati dosta pažnje. Nikako ne voli da bude sam, voli da je okružen svojom ljudskom porodicom. Prema strancima je oprezan, ne sklapa lako prijateljstva. Može biti težak za dresuru neiskusnim vlasnicima i može postati agresivan ukoliko se ne socijalizuje pravilno. Štenci mogu postati destruktivni ukoliko im se ne posvećuje dovoljno pažnje, ali kako odrastaju ova rasa postaje zrelija i mirnija. Kada se ispravno dresira i socijalizuje ovaj pas će odlično znati šta sme a šta ne sme da radi, dovoljan će biti samo pogled njegovog omiljenog člana porodice.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za generalno zdravu rasu i nije poznato da su kao rasa sklona nekim genetskim oboljenjima. Ono što je bitno jeste da se povede računa o nezi njihove kože, koja je zbog nedostatka dlake dosta osetljiva. Potrebno je zaštiti ga od sunca kao i izuzetno hladnog vremena. Nikako ga ne ostavljajte napolju dugo po sunčanom danu, i obavezno mu nanesite zaštitno sredstvo od sunca po celom telu. Tokom zimskih meseci obavezno je obući mu džemper kako bi se zagrejao. Kada je u kući, ne oblačite mu ništa kako se ne bi pregrejao jer ova rasa ima prirodno višu telesnu temperaturu. Kod ove rase sigurno da nećete imati posla oko četkanja dlake, ali redovno kupanje par puta godišnje i redovno pranje šapa su obavezni deo nege. Takođe, male su šanse da će ova rasa imati problem sa buvama, ali posebno treba povesti računa o krpeljima, jer se oni usled nedostatka dlake veoma lako mogu nakačiti na vašeg ljubimca.

Izvor: ljubimci.org, akc.org

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari