NEMAČKA DOGA

  • Naziv rase: Nemačka doga
  • Originalni naziv rase: Deutsche Dogge 
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 14
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, sekcija 2 molosi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 7-10 godina

Nemačka doga je pas koji pre svega privlači pažnju svojom ogromnom veličinom. Važi za najveću i jednu od najstarijih rasa na svetu. Zovu ga još i nežni džin zbog svog pitomog karaktera, koji je u potpunoj suprotnosti sa utiskom koji ostavlja na prvi pogled. Odličan pas čuvar, željan maženja i pažnje, veoma privržen i veran svojoj ljudskoj porodici. Čuveni Skubi Du iz istoimenog crtanog filma,  je upravo ove rase.

POREKLO

nemačka-doga-pas
foto: Pixabay

Vodi poreklo od starih asirskih molosa. Navodno su nastali ukrštanjem mastifa sa irskim hrtom, izrazito su velike i snažne životinje koje su prema nekim dokumentima stigle iz Engleske početkom 16. veka. Knjiga Johana Tenera iz 1699 govori o psima koji su veoma nalik dogama koje danas poznajemo. Takođe, u egipatskim artefaktima iz perioda od pre okvirno 3000 godina postoje prikazi odnosno crteži koji su veoma slični današnjim dogama. Postoje i pisani tragovi da su veoma slični psi postojali i na Tibetu 1000 godina pre nove ere, a za širenje ove rase na ostale kontinente su navodno najzaslužniji Asirci. Savremena Nemačka doga je nastala viševekovnim ukrštanjem mastifa, hrta i bulen baisera. Ranije je postojalo više tipova doga koji su imali različita imena (Bizmarkova doga, Danska doga, Tigrasta i Engleska doga), ali je 1875 godine na skupu sudija i odgajivača u Berlinu odlučeno da su njihove razlike neznatne i da su sve one potekle od istog pretka. Tada je doneta odluka da će se sve one ujediniti pod jednim nazivom – Nemačka doga.

IZGLED

nemačka-doga-pas
foto: Pixabay

Na prvi pogled gord, snažan i elegantan, prepoznatljiv po svojoj veličini pre svega. Četvrtaste glave i veoma snažne konstitucije. Grudni koš je dobro razvijen, noge su snažne i mišićave. Uši su visoko usađene, blago unapred posađene. Od 1993. godine zabranjeno je kupiranje ušiju (dozvoljeno samo u SAD). Bitno je znati da je rep ove rase izrazito jak, i može veoma lako da obori gotovo sve šta mu se nađe na putu. Dlaka im je kratka i gusta i postoji u pet različitih boja: tigrasta, žuta, crno-bela, crna i plava. Visina mužjaka se kreće od 76-86 cm, dok su ženke nešto niže od 71-81 cm. Mužjaci su teški od 64-79 kg, a ženke se kreću od 50-64 kg. Drugim rečima ovaj pas je teži od prosečnog čoveka, a takođe i viši kada se uspravi na zadnje šape.

NARAV

Nemačke doge su poznate kao nežni džinovi i kao Apoloni među psima zbog svog specifičnog izgleda i mirnog karaktera. Izrazito su privržene porodici, veoma su strpljive sa decom. Smatraju se idealnim porodičnim psom, koji je uglavnom lak za treniranje i koji uživa u češkanju i druženju sa svojom ljudskom porodicom. Ukoliko se sa dresurom i socijalizacijom počne od prvog dana, imaćete pored sebe pravog psećeg drugara koji uživa u izležavanju na kauču.

ZDRAVLJE I NEGA

nemačka-doga-pas
foto: Pixabay

Nisu previše zahtevne za negu, potrebno im je četkanje svega nekoliko puta nedeljno. Obavezno im obezbediti svakodnevnu fizičku aktivnost u vidu dužih šetnji i istrčavanja. Veoma su osetljivi na hladnoću, pa ih nikako ne treba dugo držati napolju. Uprkos svojoj veličini, Nemačka doga je pravi kućni pas. Kao i mnoge velike rase, životni vek im nije naročito dug, žive u proseku od 7-10 godina i mogu patiti od mnogih zdravstvenih problema. Najčešći problemi su torzija želudca, displazija lakta i kuka i kardiomiopatija. Takođe, spada u rase koje često balave, pa je potrebno i o tome dodatno povesti računa.

za rase pasa

 

Statistika

* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Ne preterano razigran
* Odnos prema drugim psima: Stidljiv
* Odnos prema drugim ljubimcima: Stidljiv
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Nizak nivo

Bonus video: 

https://www.youtube.com/watch?v=GqtdPyE0d-4

Izvor: animalplanet.com, njuska.com, petmagazine.rs, ksrs.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari