VELŠKI KORGI

  • Naziv rase: Velški Korgi
  • Originalni naziv rase: Pembroke Welsh Corgi
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 15
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i terači stoke
  • Poreklo: Engleska (Vels)
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Velški Korgi spada u najpopularnije pse današnjice, pogotovo u Engleskoj odakle i potiče. Kraljica Elizabeta je poznati ljubitelj ove rase. Uvek aktivan, željan pažnje, zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Oprezan prema strancima, jako inteligentan, važi za dosta glasnog psa koji najčešće na opasnost upozorava upravo lajanjem.

korgi-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Velški Korgi je originalno odgajan za okupljanje stoke, ovaca i konja. Spada u veoma aktivinu rasu pasa. Vodi poreklo iz Pembrokšira (Vels) po kome je i dobio ime. Kao i kod mnogih rasa, postoje brojne legende o nastanku Korgija. Najpopularnija je ona da su ih stvorile šumske vile, koje su živele u šumama i koje su ih koristile umesto konja. Međutim, sudeći po istorijskim izvorima, ova rasa vodi poreklo od Valhandsa, švedskih ovčarskih pasa koje su Vikinzi doveli sa sobom u 9. i 10. veku. Prema nekim drugim istoričarima ova rasa je nastala od pasa koje su u 12. veku u Vels doveli flamanski tkalci. Popularnost su stekli zahvaljujući kraljici Elizabeti, koja je još kao dete zavolela jednog Korgija kojeg je dobila od svog oca. I sada ih ima nekoliko u svom vlasništvu u palati. Danas postoje dve vrste korgija Pembrok i Kardigan, koje su se originalno smatrale različitim rasama, ali od 1934. godine registrovani kod Američkog Kinološkog kluba kao jedna rasa.

IZGLED

Velški Korgi Kardigan je ređa i krupnija rasa. Imaju dug i bujan rep koji prati liniju tela, kao i nešto veće i oblije uši u odnosu na svog rođaka. Grudni koš im je širok i dubok, noge su kratke i jake. Po standardu su visoki do 30 cm, i teški između 13 i 15 kg. Ima dvostruko krzno koje se sastoji iz dva sloja, mekanog donjeg i dosta oštrog gornjeg sloja. Može se javiti u nekoliko boja: tigrasti, crveni i crni sa mrljama na telu.

Velški Korgi Pembruk je češće viđen u današnje vreme. Ovaj pas je dosta sličan lisici, za razliku od Kardigana praktično nema rep, izduženog je tela. Grudni koš im je takođe širok i dubok, noge su kratke i jake. Oni su sitniji i lakši od svog rođaka Kardigana, teški su od 8 do 12 kg i visoki oko 25 cm. Može se javiti u žuto-smeđoj ili crvenoj boji sa belim oznakama, ili može biti i u kombinaciji crvene, crne i bele boje. Uvek imaju bele oznake na šapama, prsima, nosu i glavi, kao i belo krzno na predelu vrata. Kraljica Elizabeta poseduje primerak ovog Korgija.

korgi-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Mogu biti dosta tvrdoglavi, što može otežati njihovu dresuru. Spadaju u glasnije rase pasa, vole da laju iz različitih razloga, ali najčešće kako bi svog vlasnika upozorili na potencijalnu opasnost. Zbog njihovih lovačkih instinkata nisu preporučljivi za osobe za baš malom decom, mogli bi u igri slučajno da ih gurnu ili povrede. Iako su mali rastom, imaju obilje energije, pa im je potrebno uvek pronaći neku fizičku aktivnost ili zanimaciju kako ne bi postali destruktivni. Uz pravilnu dresuru postaju izrazito nežan kućni ljubimac, puni ljubavi prema svojoj ljudskoj porodici. Imajte na umu da ovaj pas nikada neće slepo slušati, kao rasa imaju tu crtu karaktera da vole da „mućnu svojom glavom“.

ZDRAVLJE I NEGA

Velški Korgi važi za veoma prilagodljivu rasu, mada je najsrećniji kada je na otvorenom, gde ima dovoljno prostora da se istrči. Nega ove rase nije zahtevna, dlaka im je otporna na vodu, i dovoljno je češljati je dva do tri puta nedeljno. Važe za jednu od najzdravijih i najotpornijih rasa, ali su skloni gojenju pa im je neophodno obezbediti što više šetnji i fizičkih aktivnosti.

korgi-rase-pasa
foto: Pixabay

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Umereno razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Veoma prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

za rase pasa

 

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ljubimci.org, njuska.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari