POENTER

  • Naziv rase: Poenter
  • Originalni naziv rase: ENGLISH POINTER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 113
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Pričari
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Veliki Pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Poenter je rasa nastala u Engleskoj, originalno uzgajan kao lovački pas. Energičan i zabavan pas, prepoznatljiv po svom elegantnom, ali ujedno i sportskom izgledu. Odličan pratilac za ljude koji vole aktivnosti u prirodi, ali i ljude sa decom.

POREKLO

Prvi engleski poenter nastao je još tokom 17. veka kada je ova rasa primarno korišćena za lov na zečeve. Kada je u Engleskoj u 18. veku postao popularan lov na ptice ova rasa se pokazala kao nenadmašiv tragač zbog svoje velike brzine i moći snalaženja u prirodi. Bez greške su pronalazili lovčev plen i ostajali uz njega sve dok njihov lovac ne dođe po njega. Američki kinološki klub je rasu priznao 1879, a 1938. godine je osnovan „Pointer club“. U današnje vreme se ovaj prelepi pas, najviše gaji kao izložbeni pas, i nešto ređe kao kućni ljubimac.

IZGLED

Ovaj pas ne pleni samo svojim lovačkim sposobnostima, već i izgledom. Već na prvi pogled ostavlja utisak elegancije i brzine. On je veoma dobro građen pas, ima istaknut potiljak i izražen stop. Nos mu je taman sa širokim nozdrvama. Usne su dobro razvijene i pune. Oči su uglavnom smeđe i srednje veličine. Uši su pripijene uz glavu i trouglastog oblika. Vrat im je izdužen i veoma mišićav. Prema nekim pravilima, idealan primerak ove rase ne bi trebalo biti previše ni mršav ni težak. Visina mužjaka je od 60 do 69 cm, a ženke od 58 do 65 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 20 do 30 kg, a kod ženki od 20 do 25 kg. Mogu se javiti u raznim kombinacijama boja: belo ćuta, narandžasto-riđe sa belom, crvenkasto-bela i poslednja mešavina crne i bele boje.

poenter-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Poenter važi za rasu sa sjajnom naravi i veoma blagim temperamentom. Prema svima je prijateljski raspoložen, odlično se slaže i sa decom i sa drugim životinjama. Jedino bi držanje ptica mogao predstavljati problem, jer ovaj  pas nije zaboravio svoje lovačke pretke. Ukoliko se pravilno socijalizuje, ovaj pas će jednako uživati u trčanju i dugim istraživanjima u prirodi, ali i kad se dovoljno umori, u izležavanju na kauču pored svoje ljudske porodice. Zna biti tvrdoglav i svojeglav, pa je sa dresurom neophodno početi u što ranijem dobu. U nedostatku fizičkih aktivnosti i vežbi koje koji mu stimulišu i intelekt i telo, može pokazati mnoga nepoželjna ponašanja poput kopanja, griženja i sl. Voli da je okružen ljudima, kao ravnopravni član porodice, zbog svoje snage i brzine, nije preporučiv za starije ljude, kao i neiskusne vlasnike.

ZDRAVLJE I NEGA

Krzno im je kratko, sjajno i glatko pa linjanje kod ove rase ne predstavlja problem. Dovoljno im je četkanje jednom nedeljno. Kada se isprljaju dovoljno ih je obrisati vlažnom maramicom ili mokrom krpom, a kupanje je ovoj rasi potrebno 3 do 4 puta godišnje. Ono što je veoma bitno da se ima na umu prilikom uzimanja ove rase, je činjenica da je ovaj pas kao i svi drugi lovački psi, veoma aktivan. Njemu je potrebna ogromna količina fizičke aktivnosti svakoga dana. Nije dovoljna obična šetnja na povodcu, najsrećniji su kada imaju priliku da se istrče i samostalno istražuju prirodu oko sebe. Preporuka je da se drže u kući sa pristupom dvorištu, na život u stanu se mogu navići, ali uz poteškoće, zbog svoje veoma aktivne prirode.

za rase pasa

 

Bolesti koje se mogu javiti kod Poentera su progresivna atrofija mrežnjače, displazija kukova, epilepsija, alergije, entropija, katarakta, hondrodisplazija, Adisonovo oboljenje, demodikoza i kožne ciste.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Veoma razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Umeren nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, ljubimci.org, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari