NaslovnaPSIPUDLPOENTER

PUDLPOENTER

  • Naziv rase: Pudlpoenter
  • Originalni naziv rase: PUDELPOINTER
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Pudlpoener je jedna od hibridnih rasa, nastao ukštanjem nemačke pudle i poentera. Odličan lovac, vrhunski plivač i veoma privržen kućni ljubimac.

POREKLO

Nemački odgajivač Baron von Zedlitz se smatra osnivačem ove rase. On je želeo da stvori psa koji je sposoban da lovi i donosi plen i u vodi i na kopnu, a koji je lak za treniranje, inteligentan i izvanrednog njuha. 1881. godine je nastao prvi primerak ove rase, koji je nastao ukrštanjem velike nemačke pudle i poentera koji je zadovoljavao njegove kriterijume. Za dalji razvoj ove rase zaslužan je odgajivač Bodo Winterhelt čiji psi su kasnije postali osnov za razvoj rase kakvom je danas znamo. On je osnovao i pudlpoenter klub Severne Amerike 1977. godine u Kanadi. Kao i mnoge druge hibridne rase, pudlpointer nije priznat kao zvanična rasa od strane AKC.

IZGLED

Pudlpoenter je težak između 20 i 30kg a visok između 53 i 66 cm. Kako je u pitanju miks rasa pudle i poentera ovaj pas ima pomešane karakteristike obe rase. Njegovo krzno je grubo, gusto i oštro i može se javiti u svim nijansama od svetlo do tamno braon boje i crne. Male bele tufne se takođe smatraju dozvoljenim. Linjaju se veoma malo, a njihovo krzno je dovoljno gusto da ih štiti od uboda trnja, takođe je vodootporno. Glava je kod ove rase umerene dužine, proporcionalna sa ostatkom tela. Oči su  im velike, tamno smeđe boje i živahnog izgleda. Uši su postavljene visoko, tanke i nošene spušteno. Telo im je jako, čvrsto sa širokim grudima i blago uvučenim stomakom. Rep im je prav, srednje dug i pokriven gustom dlakom.

NARAV

Pudlpoenter je miran i staložen pas, odličnog temperamenta. Nije agresivan, ima veoma izražene lovačke instinkte jer je lov na ptice i bio njegova originalna uloga. Energičan, prijateljski nastrojen prema  svima i željan da udovolji svom vlasniku. Veoma privržen ljubimac, koji se najčešće vezuje za jednu osobu iz svoje ljudske porodice. Dobro se slaže i sa decom i sa drugim ljubimcima, može se odlično slagati čak i sa mačkama ako su odrasli zajedno. Zbog svoje inteligencije dosta brzo uči, ali potreban mu je čvrst vlasnik jer može imati tvrdoglavu crtu karaktera.

ZDRAVLJE I NEGA

Kako je u pitanju veoma energična rasa potrebno je obezbediti mu veću količinu fizičkih aktivnosti. Može živeti i u kući i u stanu, ali je preporuka  da mu se obezbedi dovoljno veliki ograđen prostor u kome će imati mogućnost da se propisno istrči i umori. Vremenske prilike mu ni najmanje ne smetaju, jer je zbog svog specifičnog krzna zaštićen i od toplote i od niskih temperatura. Skoro uopšte se ne linja i nema izražen miris. Kao rasa mogu biti skloni displaziji kukova i nadimanju.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari