PULI

  • Naziv rase: Puli
  • Originalni naziv rase: Puli
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Mađarska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-15

Puli je stara rasa koja se razvila u Mađarskoj. Poznat je i pod nazivima mađarski puli, pulik, mađarski vodeni pas. Prepoznatljiv po dugim uvojcima koji kod odraslog psa mogu dopirati do zemlje. Odličan čuvar, veran svom vlasniku, nepoverljiv prema strancima.

POREKLO

Puli je mađarska rasa pasa. Prema nekim izvorima na teritoriju Mađarske su stigli oko 1000-te godine prilikom doseljavanja plemena iz Centralne azije. Smatra se da originalno potiču sa planine Ural, a prema nekim izvorima postojali su još u doba Huna. Ime su dobili po tome što su bili dobri čuvari stada jer njihovo ime u prevodu na srpski znači siguran čuvar. Na teritoriji mađarske se najviše koristio kao čuvar stada, kasnije je postao popularan i kao policijski pas. U SAD je stigao 1935. godine, a nakon toga se rasprostranio i širom Evrope.

IZGLED

foto: Pixabay

U pitanju je pas veoma čvrste građe i srednje veličine. Telo mu je skoro pa pravilno kvadratno, iako se to od njegove guste dlake ne vidi na prvi pogled. Glava ovog psa sa prednje strane deluje okruglo, a posmatrano sa strane ovalno. Vrat je srednje dužine i veoma mišićav. Rep je bogat dlakama kao i ostatak tela, postavljen visoko i može da dosegne do skočnog zgloba. Ono po čemu je puli specifičan jeste njegovo neobično gusto krzno koje je dugo i u uvojcima. Dozvoljene su sve boje, ali je najpopularniji puli u crnoj i u beloj boji. Kod odraslog psa dlaka može da dopirati do zemlje.  Prosečna visina mužjaka se kreće između 40 i 44 cm, dok su ženke nešto niže sa prosečnom visinom između 37 i 41 cm. Težina mužjaka je između 13 i 15 kg, a kod ženki izmmeđu 10 i 13 kg.

NARAV

Puli je blage naravi, veoma je samostalan i za njega kažu da se ničega ne boji. Inteligentan je, odličan čuvar i obožava da provodi vreme sa svojim vlasnikom. Ovaj pas je izuzetno nepoverljiv prema strancima, voli da je okružen samo poznatim ljudima pa je potrebno povesti malo više računa o njegovoj socijalizaciji sa ljudima i drugim životinjama. Živahni su po prirodi, često laju što nekim vlasnicima može predstavljati problem. Sjajni su čuvari, nisu teški za dresuru ukoliko se sa njom počne na vreme. Mogu se obučiti da se koriste i u policiji.

ZDRAVLJE I NEGA

Puli je pas koji prilagodljiv životu i u kući i u stanu, ali je preporuka da se drži u kući sa pristupom dvorištu.  Može bez problema živeti i u toplim i u hladnim vremenskim uslovima, jer ga dlaka štiti od spoljnih uticaja. Vrlo je aktivan pas, obožava trčanje i neophodno je obezbediti mu svakodnevnu fizičku aktivnost u većoj količini. Potrebno je redovno četkanje i češljanje kako bi se izbeglo pravljenje čvorića. Puli se vrlo malo linja, ali kako je njegova dlaka gusta potrebno je obezbediti mu redovno kupanje kako se u dlaku ne bi uvukao neprijatan miris. Potrebno je kupati ga minimum četiri puta godišnje, bilo klasičnim kupanjem u vodi, bilo korišćenjem suvih šampona. Puli spada u veoma zdrave rase, otporan je na većinu bolesti, ali može oboleti od displazije kukova a mogući su i problemi sa očima poput entropije i ektopije.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolarancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari