NaslovnaRase pasaRETRIVER KOVRDŽAVE DLAKE

RETRIVER KOVRDŽAVE DLAKE

  • Naziv rase: Retriver kovrdžave dlake
  • Originalni naziv rase: CURLY-COATED RETRIEVER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 162
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10 – 12 godina

Retriver kovrdžave dlake ili jednostavno kovrdžavi retriver kako ga češće nazivaju zbog specifičnog krzna je pre svega odličan lovački pas. Dobar je i čuvar, sa odličnim njuhom i pamćenjem.

POREKLO

Zemlja porekla ovog psa je Velika Britanija. Prema nekim izvorima kovrdžavi retriver je stvoren oko 1800. godine ukrštanjem pudle, labrador retrivera, irskog vodenog španijela i nekih vrsta setera. Na ovaj način je stvoren pas koji odlično radi i u vodi i po najtežim terenima jer ga njegova gusta kovrdžava dlaka štiti od trnja i vlage. 1896. godine je osnovan Klub kovrdžavog retrivera koji je kasnije standardizovao rasu. Originalno se koristio kao aporter koji brzo i lako donosi lovcu divljač, a današnje vreme se koristi i kao lovački pas i kao kućni ljubimac zbog svoje inteligencije i stabilne naravi.

IZGLED

retriver-kovrdžave-dlake-rase-pasa-moj-ljubimac-info
foto: Pixabay

Kovrdžavi retriver je snažan pas, gibak i elegantnog izgleda. Ima dugu i proporcionalnu lobanju, ne suviše pljosnatu sa snažnim vilicama. Nos mu je širok, crne ili braon boje u zavisnosti od boje dlake. Oči su krupne crne ili braon, a uši su postavljene nisko uz glavu i pokrivene kratkom kovrdžavom dlakom. Ramena su mišićava a grudni koš jak, a rep je srednje dužine sa suženjem prema vrhu. Kovrdžava dlaka pokriva celo telo i uvek je crne ili jetreno braon boje, sa dopuštenih par belih dlaka na grudima. Prosečna visina u grebenu za mužjake iznosi 68,5 cm, dok su ženke nešto niže sa visinom od 63,5 cm. Težina se kreće između 20 i 40 kg.

NARAV

Ovaj retriver ima odličan njuh i pamćenje. Važi za boljeg čuvara u odnosu na druge retrivere. Pre svega je odličan lovački pas, ali dobro će se prilagoditi i kućnom životu  sa porodicom. Izuzetno je inteligentan i privržen svom vlasniku. Nije težak za dresuru i odgoj.

ZDRAVLJE I NEGA

Kovrdžavi retriver uživa u fizičkim aktivnostima i potrebno mu je što više slobodnog kretanja. Njegovu dlaku ne bi trebalo klasično četkati ili češljati, već samo pokvasiti i masirati kružnim pokretima. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu patiti od bolesti koronarnih arterija.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari