NaslovnaRase pasaŠARPLANINAC

ŠARPLANINAC

  • Naziv rase: Šarplaninac
  • Originalni naziv rase: Šarplaninac – Jugoslovenski ovčarski pas
  • Poreklo: Balkan (Srbija – Makedonija)
  • Veličina: Veliki Pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Šarplaninac je jedna od najpopularnijih rasa sa naših prostora. Ime je dobio po Šar planini gde je i najzastupljeniji. Veoma inteligentan, veran svom vlasniku i ljudskoj porodici, odličan pas čuvar koji nikada ne napada bez razloga. U današnje vreme, najviše se koristi za čuvanje stada ovaca, jer se bez problema bore sa vukovima, ali mogu se videti i u gradskim sredinama kao kućni ljubimci.

POREKLO

foto: Šarplaninci Krunić

Prema nekim izvorima veruje se da Šarplaninci potiču od rase sa drevnog Tibeta, sa obronaka Himalaja. Šarplaninac je stigao na naše prostore prateći legije Aleksandra Velikog. Ime je dobio po Šar planini gde je najviše odgajan i sa koje se raširio dalje po Balkanu. Prvi put je priznat kao posebna rasa  1939. godine kao Ilirski ovčarski pas. Kasnije 1957. godine na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza promenjen mu je naziv u Jugoslovenski ovčarski pas – Šarplaninac. Zbog svog karaktera i neverovatne sposobnosti pri čuvanju stada  i domaćinstava su se velikom brzinom raširili po zemljama Balkana. Svrstavali su se u najbolje čuvare tog vremena, koji su više nego sposobni da ubiju i vuka pa je to bio najveći razlog što je skoro svako planinsko domaćinstvo želelo da ima baš Šarplaninca.

IZGLED

Veliki, skladno građen i snažan pas prepoznatljiv po svom gustom, grubom i veoma obilnom krznu. Krzno je sačinjeno od dva sloja a boja je najčešće u svim nijansama sive, ali dozvoljene boje su i bela, smeđa i boja meda. Rep im je izrazito mišićav i savija se pri vrhu. Glava je velika, ali proporcionalna ostatku tela, sa širokom njuškom crne boje. Oči su obično tamne ili svetlo kestenjaste boje. Uši naležu uz glavu i trouglastog su oblika. Šape su im veoma jake, za izraženim crnim noktima. Leđa ravna i široka. Vrat je srednje dužine, ali zbog gustoće krzna deluje kraće i dosta šire. Visina čistokrvnog šarplaninca se kreće od 68-73 cm, a prosečno su teški od 40-73 kg.

NARAV

foto: Šarplaninci Krunić

Veoma inteligentan pas, mnogi kažu i tvrdoglav. Ono što je sigurno da od Šarplaninca ne treba očekivati „slepo“ slušanje komandi jer je ova rasa sposobna da samostalno donosi odluke. Nije za neiskusne vlasnike, jer će Šarplaninac poslušati komandu samo ukoliko sam proceni da je to potrebno, sklon je ignorisanju komandi ukoliko proceni da ne postoji stvarna potreba za njom. Kao rasa, veoma su privrženi i lojalni svom vlasniku, traže dosledan odnos i ranu socijalizaciju. Prema strancima je veoma nepoverljiv, što ga čini odličnim psom čuvarom. Pravilno socijalizovan i dresiran sa decom će se slagati odlično, i biće najbolji telohranitelj zbog svog prirodno zaštitničkog instinkta. Prema deci će biti strpljiv, i za razliku od mnogih drugih rasa dopustiće im mnogo. Najčešće će se vezati za jednu osobu iz svoje ljudske porodice, a na uloženu ljubav i strpljenje uzvraća neograničenom odanošću svojoj porodici.

ZDRAVLJE I NEGA

Kao rasa su izuzetno zdravi i otporni. Zbog svog porekla i prirodne zaštite u vidu gustog krzna može živeti i na veoma niskim temperaturama i velikim nadmorskim visinama. Loše podnosi vrućinu, tokom letnjih meseci mu obavezno obezbediti dovoljno hlada kao i vode za piće kako bi se smanjio rizik od toplotnog udara. Nisu probirljivi kada je hrana u pitanju, ali je opšta preporuka da u njihovoj ishrani dominira meso.

Nisu skloni bolestima, obožavaju otvoren prostor i fizičku aktivnost, mogu patiti od displazije kukova. Mogu živeti sa vlasnikom u kući, ali je potrebno obezbediti im dovoljno veliki ograđeni prostor u kome mogu zadovoljiti svoju veliku potrebu za fizičkom aktivnosti.

za rase pasa

Zahvaljujemo se Odgajivačnici Krunić na dostavljenim fotografijama.

Izvor: veterina.info, nezavisne.com, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari