ŠIBA INU

  • Naziv rase: Šiba Inu
  • Originalni naziv rase: Shiba Inu
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 45
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5, Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Šiba Inu ili Šiba je jedna od najstarijih rasa pasa, zajedno sa Akitom spada u 6 čuvenih rasa iz Japana i najmanja je među njima. Prepoznatljiva po svom živahnom karakteru, malim uspravnim ušima i specifičnim belim šarama. Jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca prvenstveno u Japanu gde je i nastao a zatim u SAD-u. Dobro se slaže sa ljudima i decom i poznat je kao odličan čuvar bez obzira na svoju malu veličinu. Nazivaju ga još i „pas lavljeg srca“.

POREKLO

shiba-inu
foto: Pixabay

Šiba Inu je nastala u Japanu. Prvenstveno se koristila prilikom lova, najviše za lovljenje ptica i male divljači. Po jednoj od teorija ime je dobila po značenju reči „šiba“ koja znači granje ili grmlje, jer su ovi psi lovili po gustom žbunju u šumama. Tokom drugog svetskog rata su bile skoro pred istrebljenjem, mnogi  psi ove rase su poginuli u bombaškim ratovima  a mnogi su uginuli usred bolesti nakon rata. Rasa je ponovo uzgojena uz pomoć preživelih primeraka iz manjih zabačenih mesta koji nisu bili u tolikoj meri pod uticajem ratnih godina. Japanski kinološki klub je osnovan 1948. godine, a standard Šibe Inu je osmislio Nihon Ken Hozonka i taj standard je kasnije usvojen i od strane Japanskog kinološkog kluba. Prema dokumentima prva Šiba Inu je na tle SAD uvezena 1954. godine, a prvo američko leglo je došlo na svet 1979. godine. Odatle su se postepeno kao rasa širile dalje po svetu.

IZGLED

Pas jedinstvenog izgleda, ima uvrnut rep, šiljatu njušku, male uši i sitne oči. Izgledom podseća na lisicu ili na plišanu igračku. Zastupljeni su u nekoliko boja: crvena, boja susama, crna, bela i tigrasta. Karakteristične su i po belim šarama na njušci, grudima, vratu, obrazima, donjoj strani repa  i unutrašnjosti nogu. Visina mužjaka se kreće od 35-43 cm, a visina ženki od 33-41 cm. Težina kod mužjaka ide od 8-11 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom koja se kreće od 7-9 kg. Najmanja su od svih japanskih rasa.

NARAV

shiba-inu
foto: Pixabay

Šiba Inu je smelog i odvažnog karaktera. Japanci ovu rasu opisuju sa tri reči koje u prevodu znače živahna smelost, dobar temperament i pozornost. Nije zaboravila svoje lovačke korene pa kada naumi da negde ode, to će i uraditi. Zbog svoje moguće tvrdoglavosti, ne preporučuje se neiskusnim vlasnicima, preporuka je da njeno vaspitanje i dresuru obavi profesionalac koji ima znanje o ovoj drevnoj rasi. Ukoliko se dresira i socijalizuje na vreme, postaje izuzetno živahan i zabavan pas. Voli da se igra i tražiće da mu se posveti dosta vremena i pažnje. Stoga ukoliko niste spremni da svom psu priuštite više od samo dnevnih šetnji, ovaj pas nije za vas. Dobro se slaže sa decom, generalno je mirne i blage naravi i neće nikoga dirati sve dok se ne oseti ugroženim. Prema ljudima koje ne poznaje zna biti rezervisan, što ga između ostalog čini odličnim čuvarom.  Ukoliko je napadnut, ovaj pas će pokazati neizmernu hrabrost i neće pobeći ni pred većim ni pred jačim protivnikom, zato ga još i nazivaju i psom sa lavljim srcem.

ZDRAVLJE I NEGA

Veoma su čisti psi i poput mačaka su skloni da sami čiste i ližu svoju dlaku, što će njihovom vlasniku dosta olakšati održavanje. Potrebno im je četkanje barem jednom nedeljno, a u periodu linjanja nešto češće. Kada je hrana u pitanju nisu izrazito ni probirljivi ni halapljivi kao rasa, ali mnogi psi ove rase vole da uvek imaju pristup svojoj hrani, kako bi bili u mogućnosti da jedu uvek kada su gladni. Spadaju u jednu od najzdravijih i najstarijih rasa pasa, ali mogu biti sklone bolestima očiju, displaziji kuka kao i problemima sa kolenima.

za rase pasa

 

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Umereno razigran
* Odnos prema drugim psima: Suzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Suzdržan
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, ljubimci.org, superljubimac.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari